Чешки териер

Cesky Terrier
Чешкият териер е малък до среден като размери и е с къси крайници. В зряла възраст достига ръст 25-32 см и тегло от 6-10 кг. Оптималният ръст на възрастните мъжки екземпляри е 29 см, а на женските – 27 см. Дългата козина може да е с окраска в сиво-синкаво или светлокафяво.
 • Куче, подходящо за стопани с известен опит
 • Необходимо е обучение
 • Наслаждава се на кратки разходки
 • Наслаждава се на разходки по един час на ден
 • Малко куче
 • Минимално лигавене
 • Изисква поддръжка през ден
 • Порода, която не е хипоалергенна
 • Много гласовито куче
 • Куче пазач. Лае и предупреждава
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с други домашни любимци
 • Може да изисква обучение, за да съжителства с деца

Произход

Това е относително нова порода, но вече е завоювала своето място като национална емблема на Чешката република. Създадена е през 1949 г. от Франтишек Хорак. Този кинолог и генетик е обичал да ловува и затова решава да осъществи кръстоска между Шотландския териер и Силихам териера, резултатът от която е по-дребно куче, което обича да е в компанията на други кучета, да рови в земята и да се крие в дупки. Тази подобрена порода надмина своите предшественици. Използва се за лов на всякакви диви животни, в т.ч. лисици, зайци и дори такъв свиреп дивеч, като дивите глигани например!

Характер

Чешкият териер е благ по характер и има добро отношение към хората. Страни от непознати, но е приятелски настроен към познати. Работните му инстинкти са остри, защото е жилаво и пъргаво, с немалко енергия и сила. Дори да е опърничав, с правилно отношение може да прояви своите многостранни способности и с послушанието и пъргавостта си да се състезава успешно в кучешките спортове.

Здраве

Като цяло Чешкият териер се радва на добро здраве. Подобно на много други по-дребни породи обаче може да развие някои наследствени нарушения. Така например капачките на коленете им са слаби и може да прищракват от време на време (луксация на пателата).

Активност

Породата трябва да се извежда поне по час на ден. Свалите ли му каишката, ловджийският му нюх може да го отнесе нанякъде. Затова, преди да сте го направили на обществени места, се уверете, че сте го обучили на командата „Ела!“.

Хранене

Дребните кучета са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Козината е вълниста и със средна дължина и се нуждае от по-специални грижи, но не толкова, колкото повечето разновидности на териера, чиято козина се прочиства с гола ръка. Чешкият териер трябва да се подстригва на всеки шест до осем седмици и да се разчесва поне веднъж седмично, като особено внимание трябва да се обръща на по-дългото окосмяване по лицето, краката и корема.

Най-подходящите за деца породи кучета

Въпреки че много кучета традиционно се смятат за добри с децата, всички кучета и деца трябва да бъдат научени да се разбират и да се уважават и да бъдат заедно в безопасност. Въпреки това кучетата и малките деца никога не трябва да остават сами заедно, а възрастните трябва да надзирават всички взаимодействия между тях.

Това ли е подходящата за теб порода?

Това ли е подходящата за теб порода?

Всички кучета имат своя уникална индивидуалност, но се раждат с някои общи инстинкти и начини на поведение. Изпробвайте нашия селектор на породи и открийте кои породи са подходящи за вашия начин на живот. Ако вие и вашето куче се радвате на подобни неща, ще е по-вероятно да живеете щастлив, пълноценен живот заедно.

Какво да вземете под внимание

Осиновяване

Осиновяването на куче от приют за животни или спасителна организация е наистина удовлетворяващо чувство. Често това за тях означава втори шанс в живота. Има много кучета, които чакат своето любящо семейство и дом. Приютите и центровете се грижат да свържат подходящите хора с подходящите кучета. Персоналът се обучава ежедневно, за да научи всичко за кучетата, които приемат, и ще ви отделят нужното време, за да опознаят вашето семейство и вашия начин на живот, преди да ви запознаят с подходящите кучета. Също така ще се радват и да ви дадат съвети и отговори на всички ваши въпроси преди и след процеса на осиновяване. Кликнете тук [https://www.purina.co.uk/dogs/getting-a-new-dog/finding-the-right-dog-for-me/adopting-a-dog] за повече информация.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето ви търси породисто кученце, най-добре е да се насочите към известен и проверен развъдник. Ще намерите координати на нашите доверени партньори под всяка една от породите.

Посрещане на кучето у дома

Независимо дали ще приютите вкъщи малко кученце или възрастно, това е изключително вълнуващо време за всички. Докато сте в очакване на големия ден няма да е зле да се разсеете, така че за щастие има няколко неща, които трябва да изясните преди да приветствате новия член на семейството. Научете повече тук