Голдън ретривър

Голдън ретривър

Известен с лъскавия си златист косъм със средна дължина, този едър ретривър е с приятно изражение и съвършена симетрия на и така великолепното му телосложение. Движенията му са плавни, с дълга и уверена крачка. Възрастните мъжки екземпляри достигат височина от съответно 56-61 см и тегло от 30-34 кг. Възрастните женски екземпляри са с ръст 51-56 см и тежат 27-32 кг.

Голдън ретривър
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Голдън ретривър
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Силно
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Хрътка
Голдън ретривър
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Среден

Произход

През 1865 г. сър Дъдли Марджорибенкс (лорд Туидмаут) се впечатлява от златистия косъм на едно куче от Брайтън, Англия, и го купува. Нарича го „Наус“ и го кръстосва с женски Воден туид шпаньол с червеникаво-кафява окраска. След 20 години чифтосване и привнасяне на породите Лабрадор ретривър, Ирландски сетер и вероятно някой и друг кръвоследник, се постига куче с невероятен нюх и здрава костна структура. Нарича го Голдън ретривър. През 1908 г. се регистрира и се представя като Голдън късокосмест екземпляр. През 1913 г. се преименува на Голдън или Жълт ретривър, а седем години по-късно му бива дадено името, което носи до ден-днешен.

Характер

Голдън ретривърът е мило и уравновесено куче и лесно се приспособява към семейния начин на живот. Обича да участва във всичко наоколо, било то в дома или навън. Носят на стопанина си какво ли не – ще го налапат с уста и ще му го довлекат, дотеглят или пренесат. Допада му да е във водата и, влезе ли в нея, трябва да сте особено внимателни. Това куче обаче е и притеснително. Затова обучението му трябва да включва и притъпяване на чувствителността.

Здраве

Подобно на повечето породи обаче Голдън ретривърът може да развие различни нарушения на зрението, както и дисплазия на тазобедрената кост и лактите (ставните заболявания може да са болезнени и да доведат до нарушение на двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

На възрастните екземпляри е необходимо много движение, за да са във върхова форма. Свръхнатоварването обаче не е редно при кутретата, защото може да развият здравословни проблеми от рода на изкривяване или възпаление на костите и ставите. Порасне ли обаче ще му трябват по два часа разходка на ден, а защо не и повече!

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано за породата. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Заради гъстата козина Голдън ретривърите трябва да се разчесват редовно. Подкосъмът, поради факта, че не пропуска вода, е много гъст и следователно не бива да допускате тя да се сплъсти и така да причините ненужно страдание на животното. Въпреки че козината е дълга и задържа вода и кал, тя лесно се почиства, след като се просуши.