Западнохайландски бял териер

Западнохайландски бял териер

Този косматко ще ви впечатли с меката си козина, чип нос и малки щръкнали уши. Телата им са стегнати, а главата им наподобява тази на лисица. Бялата козина обаче е големият им коз. Четината е права, косъмът – мек, а под нея подкосъмът е също така мек и гъст. Възрастният екземпляр достига ръст от 28 см и тежи 7-10 кг.

Западнохайландски бял териер
  • размер : Дребно
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : Веднъж седмично
Западнохайландски бял териер
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Шумно
  • Група : Териер
Западнохайландски бял териер
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Среден

Произход

Породата западнохайландски бял териер се е отглеждал за лов на видри, лисици и вредители. Формирала се е, като са се избирали и после чифтосвали само белите кученца на шотландския грубокосмест териер. Това било, защото Джеймс I, крал на Англия през 20-те години на XVII век, поискал да има дребни кучета с цвета на бяла пръст от Аргилшър, Шотландия. Ето ги, това са те! Кол Малкълм от Полталок, Аргилшър, по случайност застрелва и убива любимия си териер (с тъмна окраска) и оттогава пожелава да има само бели кучета, наричани към този момент полталокски териер. Имението на херцога на Аржил, Дърмбартъншър, се е наричало Роузнийт и през XIX век тези бели териери са били известни като роузнийт териери в чест на своя покровител и неговото обкръжение.

Характер

Западнохайлендският бял териер е уверен и се привързва лесно, като е истински предан на семейството. Това дръзко куче е винаги нащрек, което ги прави добри съгледвачи и са така хитри и опърничави. Трябва да се запознае с котките в дома още отрано, тъй като, порасне ли, ще ги гони. Големи са пакостници, затова се препоръчва да ги обучавате най-усърдно!

Здраве

Най-често срещаният здравословен проблем са кожните алергии. Породата може да бъде засегната и от наследствено нарушение на челюстните кости.

Активност

Западнохайландският бял териер обича да се движи. Тези кипящи от енергия дребни кучета обичат да играят с топка. Обичат да рият и някои наистина могат да избягат, затова се уверете, че дворът ви е с висока ограда. Като ориентир възрастният екземпляр трябва да се извежда по около час на ден, въпреки че с удоволствие би излязъл по-задълго.

Хранене

Дребните кучета са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Когато това куче се умърси, е най-добре калта да засъхне, след което я изчешете с четка. Козината трябва да се прочиства с ръка по два или три пъти годишно от професионален фризьор. Със седмично разчесване ще се премахнат всички паднали косми.