NPPE Breed Library Info Page

Вълчи шпиц

Вълчи шпиц

Кеесхонд е с типичните черти на шпица – лисича муцуна, малки щръкнали уши и дебела щръкнала козина, както и бухнала опашка, която се извива над гърба. Мъжките екземпляри със средни размери са с ръст от приблизително 46 см, а женските – 43 см. Възрастните екземпляри тежат 16-18 кг. Козината е сивкаво-черна, а мекият, плътен подкосъм е бежов или бледо сив.

Вълчи шпиц
  • размер : Среден
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : Ежедневно
Вълчи шпиц
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Силно
  • Шум : Шумно
  • Група : Служебно
Вълчи шпиц
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Високо

Произход

В много отношения наподобяващ померана и други породи шпиц от Северна Европа, породата вълчи шпиц получава наименованието си от Корнелис „Кеес“ де Гиселар, председателствал Нидерландската патриотична партия през XVIII век. Стопани на кучето са обикновените, работещи хора и е известно като нидерландското барж куче, използвано по местните канали, което работи по баржовете като охранител и компаньон.

Характер

Винаги нащрек, вълчият шпиц е хрътка по натура, като уведомява стопаните си за всичко нередно. Това дружелюбно куче обича да е в компания и се радва, когато то се привързва към другите хора. Често го наричат усмихнатият холандец.

Здраве

В общия случай породата се радва на добро здраве. Две са известните наследствени заболявания по тази порода – епилепсия и хормонални нарушения, като например първичният хиперпаратиреоидизъм. И за двете заболявания могат да се направят генетични тестове и те трябва да бъдат направени с всички кучета, които ще бъдат чифтосвани.

Активност

Тези кучета се нуждаят от един час движение дневно и това динамично куче ще се радва на ролята си на хрътка, която пази своя дом и двор. Уверете се, че с лая си няма да пречи на съседите, тъй като може да бъде изкушено да ви уведоми за всичко случващо се наоколо.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Може да мине доста време, преди да приведете дебелата, груба и щръкнала козина в нормален вид. С ежедневно разчесване по нея няма да има възли и сплъстявания. Не го ли направите, състоянието й ще бъде непоправимо и, каквото и да правите с нея, това няма да помогне.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук