Вълчи шпиц

Вълчи шпиц

Кеесхонд е с типичните черти на шпица – лисича муцуна, малки щръкнали уши и дебела щръкнала козина, както и бухнала опашка, която се извива над гърба. Мъжките екземпляри със средни размери са с ръст от приблизително 46 см, а женските – 43 см. Възрастните екземпляри тежат 16-18 кг. Козината е сивкаво-черна, а мекият, плътен подкосъм е бежов или бледо сив.

Вълчи шпиц
  • размер : Среден
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : Ежедневно
Вълчи шпиц
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Силно
  • Шум : Шумно
  • Група : Служебно
Вълчи шпиц
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Високо

Произход

В много отношения наподобяващ померана и други породи шпиц от Северна Европа, породата вълчи шпиц получава наименованието си от Корнелис „Кеес“ де Гиселар, председателствал Нидерландската патриотична партия през XVIII век. Стопани на кучето са обикновените, работещи хора и е известно като нидерландското барж куче, използвано по местните канали, което работи по баржовете като охранител и компаньон.

Характер

Винаги нащрек, вълчият шпиц е хрътка по натура, като уведомява стопаните си за всичко нередно. Това дружелюбно куче обича да е в компания и се радва, когато то се привързва към другите хора. Често го наричат усмихнатият холандец.

Здраве

В общия случай породата се радва на добро здраве. Две са известните наследствени заболявания по тази порода – епилепсия и хормонални нарушения, като например първичният хиперпаратиреоидизъм. И за двете заболявания могат да се направят генетични тестове и те трябва да бъдат направени с всички кучета, които ще бъдат чифтосвани.

Активност

Тези кучета се нуждаят от един час движение дневно и това динамично куче ще се радва на ролята си на хрътка, която пази своя дом и двор. Уверете се, че с лая си няма да пречи на съседите, тъй като може да бъде изкушено да ви уведоми за всичко случващо се наоколо.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Може да мине доста време, преди да приведете дебелата, груба и щръкнала козина в нормален вид. С ежедневно разчесване по нея няма да има възли и сплъстявания. Не го ли направите, състоянието й ще бъде непоправимо и, каквото и да правите с нея, това няма да помогне.