Отерхунд

Отерхунд

Голямата и мощна хрътка, предназначена за излавяне на риба, е водоустойчива, омазнена, груба козина, която обикновено има цветовете на хрътка За повече информация вижте характеристиките на породата. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст от 69 см, а женските – 61 см, а приблизителното им тегло е 36-54 кг.

Отерхунд
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Отерхунд
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Хрътка
Отерхунд
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Среден

Произход

Сега породата е рядък и защитен вид, но някога те са се смятали за вредители, които са представлявали заплаха за ценните рибни запаси в язовирите. Ето защо кучетата са били чифтосани за риболов. Най-ранният запис датира от XII век, когато крал е бил Анри II. Във вида си, който познаваме днес, съществува от XVIII век. Ловът на видри е бил забранен през 1978 г. и без причина тази порода запада и породата сега се счита, че е застрашена.

Характер

Дружелюбното куче е с благ характер, а отерхундът е едър и може да е необуздан, въпреки че добре се разбира с деца и трябва да се внимава с малките деца в случай на произшествие. Това е забавна, дори безгрижна хрътка, която обича просторите и се нуждае от дом с активен начин на живот.

Здраве

Подобно на повечето породи обаче може да развие дисплазия на тазобедрената кост и лактите (ставните заболявания може да са болезнени и да доведат до нарушение на двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват тазобедрените кости на кучето.

Активност

Не е учудващо, че отерхундът обича да лудува във водата и това не е идеалното куче за чистници. Тръгне ли по следа, поради което, свалите ли каишката, от съществено значение е да се изучи командата „Ела!“. Порасне ли, движението трябва да се контролира. Ето защо не го излагайте на пренапрежение, нито излагайте ставите му на напрежение. Когато порасне, ще са необходими по два часа на ден.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при тази порода. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Козината на отерхунд е с дължина 4-8 см. Двойната козина е дебела и груба и е някак мазна на допир. Следва да се разчесва два пъти седмично, брадата му трябва да се почиства редовно, както и клепналите му уши, за да е сигурно, че са чисти и здрави.