NPPE Breed Library Info Page

Късокосмест/гладкокосмест ваймаранер

Късокосмест/гладкокосмест ваймаранер

С гладка и къса козина в сребристо-сиво, това куче е една от най-добрите породи. Това е най-високата от всички хрътки, с грациозна стойка и скорост, мощ и издръжливост. Има две разновидности на породата – късокосместа и дългокосместа, като втората е по-рядко срещана. Като окраска породата е в сребристо-сиво с нюанси на мише сиво или светло- до тъмнокафеникавия цвят на сърне. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст 61-69 см и тегло 27 кг, а женските са с ръст 56-64 см и тегло 22,5 кг.

Късокосмест/гладкокосмест ваймаранер
  • размер : Едра
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : По-малко от седмица
Късокосмест/гладкокосмест ваймаранер
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Хрътка
Късокосмест/гладкокосмест ваймаранер
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Високо

Произход

Породата ваймаранер се появява на картина на ван Дайк в началото на XVII век. Счита се, че породата произхожда от германския късокосмест пойнтер, като към кръвоследника се добавят ранни кръстоски с една или повече от различните породи швайсхунд. Породата получава името си от Великия херцог на Ваймар Карл Август и тогава се е използвала за лов на едър дивеч, вълци, диви котки, сърни, планински лъв и мечки и т.н. Когато в края на XIX век едрият дивеч изчезва от Европа, ваймаранер се превръща в рядкост. Със селективното чифтосване те се превръщат с ловци на дребен дивеч и птичари.

Характер

Ваймаранерът е универсално куче, което обича семейния начин на живот. Дружелюбни и енергични са, но със своята бдителност са отлични кучета-пазачи. С много мощен характер са и не са идеалното куче за хора, които тепърва ще бъдат стопани на куче, но ако имате опит и можете да се социализирате, извършвате обучение и да го извеждате редовно на разходка, те могат да се превърнат в компаньон, който ще ви се отблагодари.

Здраве

Подобно на повечето породи обаче може да развият дисплазия на тазобедрената кост (състояние, което може да доведе до увреждане на двигателната функция). Следователно важно е тези стави да се прегледат от ветеринар. Подобно на много породи обаче са податливи на заболявания на костната система, сърдечни и стомашни заболявания.

Активност

Ваймаранерите трябва да се извеждат редовно, за да са спокойни у дома. Ако не се движат достатъчно, може дотолкова да си развалят настроението, че вкъщи ще зацари разруха. Обичат да плуват и донасят плячка и тези две дейности ще обсебят умовете им. Възрастният екземпляр се нуждае от два или повече часа движение на ден, с продължаващо обучение.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при Грейхаундите. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Късокосместият ваймаранер е една от най-лесните породи за поддръжка, като се изисква малко обгрижване. Дори когато премине през най-големите локви, мръсотията пак ще падне дотолкова лесно, че козината пак да бъде чиста и лъскава. По-необичайната дългокосместа разновидност, с козина, чиято дължина е 2,5-5 см и с гъсто окосмяване обаче изисква повече внимание. Те се разчесват и разресват редовно. Ушите трябва да се проверяват редовно за възпаления.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук