Късокосмест/гладкокосмест ваймаранер

Късокосмест/гладкокосмест ваймаранер

С гладка и къса козина в сребристо-сиво, това куче е една от най-добрите породи. Това е най-високата от всички хрътки, с грациозна стойка и скорост, мощ и издръжливост. Има две разновидности на породата – късокосместа и дългокосместа, като втората е по-рядко срещана. Като окраска породата е в сребристо-сиво с нюанси на мише сиво или светло- до тъмнокафеникавия цвят на сърне. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст 61-69 см и тегло 27 кг, а женските са с ръст 56-64 см и тегло 22,5 кг.

Късокосмест/гладкокосмест ваймаранер
  • размер : Едра
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : По-малко от седмица
Късокосмест/гладкокосмест ваймаранер
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Хрътка
Късокосмест/гладкокосмест ваймаранер
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Високо

Произход

Породата ваймаранер се появява на картина на ван Дайк в началото на XVII век. Счита се, че породата произхожда от германския късокосмест пойнтер, като към кръвоследника се добавят ранни кръстоски с една или повече от различните породи швайсхунд. Породата получава името си от Великия херцог на Ваймар Карл Август и тогава се е използвала за лов на едър дивеч, вълци, диви котки, сърни, планински лъв и мечки и т.н. Когато в края на XIX век едрият дивеч изчезва от Европа, ваймаранер се превръща в рядкост. Със селективното чифтосване те се превръщат с ловци на дребен дивеч и птичари.

Характер

Ваймаранерът е универсално куче, което обича семейния начин на живот. Дружелюбни и енергични са, но със своята бдителност са отлични кучета-пазачи. С много мощен характер са и не са идеалното куче за хора, които тепърва ще бъдат стопани на куче, но ако имате опит и можете да се социализирате, извършвате обучение и да го извеждате редовно на разходка, те могат да се превърнат в компаньон, който ще ви се отблагодари.

Здраве

Подобно на повечето породи обаче може да развият дисплазия на тазобедрената кост (състояние, което може да доведе до увреждане на двигателната функция). Следователно важно е тези стави да се прегледат от ветеринар. Подобно на много породи обаче са податливи на заболявания на костната система, сърдечни и стомашни заболявания.

Активност

Ваймаранерите трябва да се извеждат редовно, за да са спокойни у дома. Ако не се движат достатъчно, може дотолкова да си развалят настроението, че вкъщи ще зацари разруха. Обичат да плуват и донасят плячка и тези две дейности ще обсебят умовете им. Възрастният екземпляр се нуждае от два или повече часа движение на ден, с продължаващо обучение.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при Грейхаундите. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Късокосместият ваймаранер е една от най-лесните породи за поддръжка, като се изисква малко обгрижване. Дори когато премине през най-големите локви, мръсотията пак ще падне дотолкова лесно, че козината пак да бъде чиста и лъскава. По-необичайната дългокосместа разновидност, с козина, чиято дължина е 2,5-5 см и с гъсто окосмяване обаче изисква повече внимание. Те се разчесват и разресват редовно. Ушите трябва да се проверяват редовно за възпаления.