NPPE Breed Library Info Page

Унгарски пули

Унгарско пули | Породи кучета

Кучето Пули се разпознава лесно по характерната си козина – дълги кичури, достигащи чак до земята. Като окраска може да са в черно, ръждиво-черно, бяло или различните нюанси на прасковения и сивия цвят. Козината крие силно и мускулесто тяло. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст 40-44 см и тегло 13-15 кг, а женските – ръст 37-41 см и тегло 10-13 кг.

Унгарско пули | Породи кучета
  • размер : Среден
  • Козина : Рипсена/мека и гъста
  • Козина : Веднъж седмично
Унгарско пули | Породи кучета
  • Алергии : Да
  • Падане на козина : Няма
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Пастирско
Унгарско пули | Породи кучета
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Високо

Произход

През IX век, с преселението на маджарите, едно от номадските племена Хуни, в Източна Европа пристига породата Пули. Използват тези кучета за подкарване и охрана на стадата. С годините се осъществява чифтосване с цел да постигнат куче за стопански дейности. Породата прониква и в други държави. Днес тя е приспособена към градски условия, както и за живот и работа в провинцията.

Характер

Жизнени и одухотворени, Пули се привързва само към един член от семейството. Те са дружелюбни, въпреки че ще съобщят, ако някой посетител почука на вратата и ще се отнесат резервирано към тях. Опърничави са, но и учат бързо по време на обучението.

Здраве

Унгарското Пули е относително здрава и издръжлива порода. Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

С присъщата си енергичност възрастният екземпляр от породата Пули се нуждае от поне час движение на ден, че и повече. Чувстват се най-добре, ако ги оставят да лудуват и играят на воля.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Характерната козина добива окончателния си вид едва през третата година, но и преди достигането на тази възраст трябва да се полагат грижи за нея. Козината може да се подкъси, ако предпочитате да нямате куче с въжеподобна козина, въпреки че подстригването не се препоръчва за кучета, които ще бъдат представяни на киноложки изложби. Пулитата не линеят, въпреки че може да се наслои мръсотия и по козината може да полепне какво ли не. Пускайте тази порода в банята само през лятото, защото ще ви се наложи да чакате с дни, преди да го изведете отново с тази бавно съхнеща козина!

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук