NPPE Breed Library Info Page

Унгарски куваш

Унгарски кувас | Породи кучета

Това е едра, мощна порода с аристократичен вид. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст 71-75 см и тегло 40-52 кг, а женските – ръст 66-70 см и тегло 30-42 кг. Дебелата двойна козина е снежнобяла, а кожата е на сиви петна.

Унгарски кувас | Породи кучета
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Унгарски кувас | Породи кучета
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Силно
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Пастирско
Унгарски кувас | Породи кучета
  • Самостоятелен престой : Над 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Ниско
  • Пазач : Високо

Произход

Породата унгарски куваш съществува от древни времена. Всъщност, археолозите откриват в Унгария скелет на това куче, за което се счита, че датира от IX век. В номадския си период маджарите са ги използвали за подкарване на стадата, често при тежки атмосферни условия, в планинските региони на страната. През XV век породата излиза на мода в аристократичните среди, защото се превръща в любимката на крал Матиас Корвинус. Той превръща в обичай кралски подарък да бъде куваш. И все пак, основната роля на породата в хода на тяхната история е да работи усилено като пазач на стада.

Характер

Развъжда се като порода от векове и, като цяло, защитава дома и стопаните си, и страни от непознати. Мило и отдадено на семейството, това куче се нуждае от дом със стопани с опит с породите-пазачи и от място, където могат да бъдат удовлетворени специалните му потребности.

Здраве

За породата Кувас се знае, че са здрави и жилави кучета. Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Охраняването на територията е любимо занимание на Кувас. То винаги ще отговори на мига на всички отправени заплахи. Нужен им е много голям двор с висока ограда, както и разходка от по един час на ден.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при породата Кувас. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Козината на кучето Кувас се състои от вълнист подкосъм и груба четина. Окосмяването е по-дълго и гъсто около врата, хълбоците и опашката (дължината на косъма достига 15 см). Козината трябва да се разчесва по два пъти седмично. В периода на линеене това да се прави по веднъж седмично, за да се премахнат вълмата паднали косми.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук