Унгарска визла

Унгарска визла | Породи кучета

Това е мощно куче със средна дължина и аристократична осанка. Възрастният екземпляр е на ръст 57-64 см, а женският – 53-60 см. Тежат 20-30 кг. Късата и гъста козина е гладка и е със зашеметяващите цветове на червеникаво-златистото.

Унгарска визла | Породи кучета
  • размер : Среден
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : Веднъж седмично
Унгарска визла | Породи кучета
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Обикновено тихо
  • Група : Хрътка
Унгарска визла | Породи кучета
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Среден

Произход

Древната порода визла съществува от векове. Вече 1000 години по карпатските барелефи туристи и кинолози могат да видят изрисувани номадските маджари, ловуващи със соколи и куче, което така прилича на Визлата! След двете световни войни от ХХ век обаче породата почти измира, но в специализираните развъдници тя се възражда с кучета, които бракониери пренасят в Унгария. Днес породата е популярна не само като кучето, което ловува, насочва и донася дивеч, но и като кучето, обичано като компаньон.

Характер

С великолепния си характер Визла е забавен, жизнен и любящ компаньон за всички, които могат да отделят времето и вниманието, което му е нужно. Това е чувствително куче, което обича да се движи и да учи нови неща. Обучението му допада, стига то да му е забавно и ако получава награди за своите постижения. В природата му е да защитава хората, които обича.

Здраве

В общия случай Унгарската визла се радва на добро здраве. Най-често срещаните здравословни проблеми са нарушенията в преглъщането и епилепсията.

Активност

Това куче се нуждае от поне два часа разходка на ден. Както би могло да се очаква, предвид заложените в това ловджийско куче способности, то ще донесе плячката както от суша, така и от вода. С разностранните си умения, то ще се справя отлично в кучешките гонки – както по писти, така и в гатерите на състезанията за пъргавина.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Късата, гладка козина е дебела, сякаш омазнена и не изисква особени грижи. Разчесване по веднъж седмично е достатъчно.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук