Унгарска твърдокосместа визла

Унгарска твърдокосместа визла

Грубокосместата визла е динамично куче със средни размери с груба, сякаш телена козина, чиято окраска варира от златистия цвят на пясъка до червеникаво-кафявия цвят. Има характерни мустаци и гъсти вежди. С аристократична и грациозна осанка, създава усещането за огромна мощ. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст 58-62 см, а женските – 54-58 см. Тежат 20-30 кг.

Унгарска твърдокосместа визла
  • размер : Среден
  • Козина : Къса/твърда
  • Козина : Веднъж седмично
Унгарска твърдокосместа визла
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Обикновено тихо
  • Група : Хрътка
Унгарска твърдокосместа визла
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Ниско

Произход

Вече 1000 години по карпатските барелефи туристи и кинолози могат да видят изрисувани номадските маджари, ловуващи със соколи и куче, което така прилича на Визлата! Тези кучета са много сходни с грубокосместата визла от днешни дни. Маджарите са водели кучетата си по военни походи в други страни, като резултат от това са кръстоски с други породи. Породата е почти на изчезване след двете световни войни от ХХ век. Породата съществува и до днес, благодарение на извеждането на единични екземпляри извън зоната на военните действия. Извършеното наскоро селективно чифтосване доразвива породата Визла като универсален ловец, който насочва към плячката и я донася. Грубокосместата разновидност се появява през 30-те години на ХХ век и добива все по-голяма популярност като ловец, който може да устои на по-студения климат и на студената вода по-добре, отколкото късокосместата разновидност.

Характер

Унгарската грубокосместа визла обича да играе навън и е идеалното куче за семейства от провинцията. Привързват се много лесно, предани са и защитават хората, които обичат. С радост ще прекарат времето си със семейството, но нямат нищо против и да поработят. Учат бързо и са готови да доставят всекиму удоволствие. Освен това, са и много чувствителни, защото от особена важност е обучението да е забавно и възпитано.

Здраве

В общия случай Грубокосместата визла е порода, която се радва на относително добро здраве, като са малко здравословните проблеми сред тях.

Активност

Тази порода изисква много движение и трябва да поддържа активността си. Възрастният екземпляр трябва да се движи по два или повече часа на ден. Както би могло да се очаква, предвид заложените в това ловджийско куче способности, то ще донесе плячката както от суша, така и от вода. С разностранните си умения, то ще участва ентусиазирано както в кучешките гонки, така и в състезанията за пъргавина.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Тази козина изисква разчесване на козината по веднъж седмично. Дължината на грубия косъм по врата и тялото достига 4 см. Подкосъмът е по-плътен в студените месеци. Окосмяването по муцуната оформя брадичка, а веждите са гъсти. Падналите и падащите косми могат да се прочистят с ръка.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук