NPPE Breed Library Info Page

Комондор

Комондор

Едрият и мощен комондор е снежнобял, като четината и подкосъмът се сливат в едно до образуването на издължени филцоподобни масури. На ръст възрастните мъжки екземпляри достигат 80 см и тежат 50-61 кг, а женските – съответно 70 см и 36-50 кг.

Комондор
  • размер : Едра
  • Козина : Рипсена/мека и гъста
  • Козина : По-малко от седмица
Комондор
  • Алергии : Да
  • Падане на козина : Няма
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Пастирско
Комондор
  • Самостоятелен престой : Над 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Високо

Произход

Комондор е древна порода от Унгария от хиляди години. Пристигат по време на преселението на маджарите, които са пазели стадата им, и е вероятно те да произхождат от едрата порода овчарка, друг пазач на стада от Кавказ, югоизточна Русия. Благодарение на характерната груба козина твърди частици не могат да проникнат до тяхната кожа, а и помагат при битка срещу най-свирепите хищници, като вълците например.

Характер

Тази порода пазач не е за всекиго и всеки потенциален стопанин трябва да премисли, преди да купи този екземпляр. Страни от непознати и е предан на семейството. Ще го пази и защитава срещу всеки, когото счита за заплаха. От съществено значение е социализирането от ранна възраст и то трябва да продължава цял живот.

Здраве

В общия случай комондорът се радва на добро здраве, като за него не са докладвани конкретни здравословни проблеми.

Активност

Ще е необходимо да се извежда поне по един час дневно. Ще прекарва повечето време у дома, като ще пази територията си. Затова се уверете, че в двора ви оградата е висока, за да не могат да избягат.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при породата комондор. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Четината е груба и подкосъмът е мек. И двете козини се сливат, за да образуват масури до земята, ако не бъдат подстригани. След всяка разходка от съществено значение е да проверявате кучето, тъй като може по път да забере листа и вейки! Козината никога не се разчесва, а по-скоро се поддържа, като новите косми се подреждат откъм кожата, като се делят надве на всеки два месеца. Новите стопани могат да научат как се прави това от специалисти или любители на други породи. Поддръжката на масурите отнема време, но задължително трябва да го правите. В противен случай, козината ще се сплъсти.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук