Комондор

Комондор

Едрият и мощен комондор е снежнобял, като четината и подкосъмът се сливат в едно до образуването на издължени филцоподобни масури. На ръст възрастните мъжки екземпляри достигат 80 см и тежат 50-61 кг, а женските – съответно 70 см и 36-50 кг.

Комондор
  • размер : Едра
  • Козина : Рипсена/мека и гъста
  • Козина : По-малко от седмица
Комондор
  • Алергии : Да
  • Падане на козина : Няма
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Пастирско
Комондор
  • Самостоятелен престой : Над 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Високо

Произход

Комондор е древна порода от Унгария от хиляди години. Пристигат по време на преселението на маджарите, които са пазели стадата им, и е вероятно те да произхождат от едрата порода овчарка, друг пазач на стада от Кавказ, югоизточна Русия. Благодарение на характерната груба козина твърди частици не могат да проникнат до тяхната кожа, а и помагат при битка срещу най-свирепите хищници, като вълците например.

Характер

Тази порода пазач не е за всекиго и всеки потенциален стопанин трябва да премисли, преди да купи този екземпляр. Страни от непознати и е предан на семейството. Ще го пази и защитава срещу всеки, когото счита за заплаха. От съществено значение е социализирането от ранна възраст и то трябва да продължава цял живот.

Здраве

В общия случай комондорът се радва на добро здраве, като за него не са докладвани конкретни здравословни проблеми.

Активност

Ще е необходимо да се извежда поне по един час дневно. Ще прекарва повечето време у дома, като ще пази територията си. Затова се уверете, че в двора ви оградата е висока, за да не могат да избягат.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при породата комондор. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Четината е груба и подкосъмът е мек. И двете козини се сливат, за да образуват масури до земята, ако не бъдат подстригани. След всяка разходка от съществено значение е да проверявате кучето, тъй като може по път да забере листа и вейки! Козината никога не се разчесва, а по-скоро се поддържа, като новите косми се подреждат откъм кожата, като се делят надве на всеки два месеца. Новите стопани могат да научат как се прави това от специалисти или любители на други породи. Поддръжката на масурите отнема време, но задължително трябва да го правите. В противен случай, козината ще се сплъсти.