Уипет

Уипет (английска хрътка) | Породи кучета

Уипетът е със стройна, атлетична и добре развита мускулатура. Постигнат е перфектен баланс между силата и мощта на мускулите и грациозността и елегантността. В крайна сметка се постига скорост и работоспособност. Косъмът е фин и къс, окраската и съчетанията от цветове в нея са най-различни. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст 47-51 см, а женските – 44-47 см. Теглото им е 12,5-13,5 кг.

Уипет (английска хрътка) | Породи кучета
  • размер : Дребно
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : По-малко от седмица
Уипет (английска хрътка) | Породи кучета
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Обикновено тихо
  • Група : Хрътка
Уипет (английска хрътка) | Породи кучета
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Ниско

Произход

Породата уипет е създадена през втората част на XIX век от различни спортни кучета, кучета за преследвания с хрътки и хрътки-компаньони, дребни грейхаунди включително. Чифтосан за състезателни цели, за да достига скорост до 56 км/ч, с което се превръща в идеалната хрътка за кучешки надбягвания в хиподрум. Миньори от североизточна Англия започват да отглеждат екземпляри от тази порода, особено тези, които обичат надбягванията с хрътки, а и преследвания на питомни и диви зайци с хрътки. Получава прякора си „кучето с желязната захапка“ (snapdog) заради способността му да убива плъхове и питомни зайци с острите си зъби. Въпреки че все още се използват за работни и състезателни цели, основната им роля е и на компаньон.

Характер

Това куче е нежно, търпеливо, толерантно и се привързва лесно. Въпреки че проявяват борбен дух в състезанията, те са приспособими и тихи кучета. Проявяват безпокойство обаче и стопаните им трябва да проявяват разбиране. Обичат стопаните си и са благодарни на всеки жест на внимание в дома.

Здраве

В общия случай уипетът се радва на относително добро здраве, като за нея не са докладвани наследствени болести.

Активност

Уипетите са отлични на късите спринтови дистанции, но борбеният им дух може да ги държи на крак по цели дни. Дали ще ходят или тичат редом до своите стопани и, въпреки че се нуждаят от движение, те няма да ви тормозят с това си желание. Възрастният екземпляр се нуждае от час движение на ден.

Хранене

Дребните кучета са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Породата уипет трябва да се разчесва редовно, а също да се полагат грижи и с меки четки, тъй като козината е фина, а кожата – чувствителна. Трябва да се използва мек шампоан без груби частици, тъй като те може да предизвикат кожна реакция на алергична основа.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук