NPPE Breed Library Info Page

Среднокосместо/дългокосместо уелско корги кардиган

Уелско корги (кардиган) | Породи кучета

Уелското корги кардиган е куче с къса и набита структура, а и с къси крайници. Правата козина със средно-дълга или дълга козина не пропуска вода. Имат лисичоподобна опашка, а и муцуната им дотолкова наподобява тази на лисицата. Много по-издължени са, отколкото би трябвало предвид техния ръст. Окраската на козината може да е най-различна. За повече информация вижте характеристиките на породата. Възрастните екземпляри достигат ръст от 30 см и тежат 15-18 кг.

Уелско корги (кардиган) | Породи кучета
  • размер : Среден
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Уелско корги (кардиган) | Породи кучета
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Обикновено тихо
  • Група : Пастирско
Уелско корги (кардиган) | Породи кучета
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Среден

Произход

Открити са свидетелства за това, че породата уелско корги кардиган е съществувало в Обединеното кралство от 1200 г. пр. Хр. Счита се, че келтите са го внесли в Уелс и там добиват популярност като селскостопански кучета за подкарване на добитъка. В Обединеното кралство корги кардиган и пемброкското корги се признават за отделни породи през 1934 г.

Характер

Уелското корги кардиган е енергично и дребно куче, което се нуждае от семейство, което обича да излиза. Това куче е с охранителните инстинкти на своите предшественици и затова непрекъснато снове насам-натам. Често си хапят петите и гонят задните си лапи. Послушни и предани са на семейството. Бдителни по отношение на средата, те се превръщат в добри съгледвачи у дома.

Здраве

В общия случай уелското корги кардиган е много жилава порода. Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето. Формата на тяхното тяло е по-податливо на дископатия.

Активност

Уелското корги обича да се движи, затова трябва да се извежда поне по час на ден, макар краката му да са къси. Може да понесат и по-кратки разходки, защото се съобразяват с дневния режим на семейството.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Козината на кардиган корги е къса до средно-дълга, права и не пропуска вода. Подкосъмът е гъст. Тази козина не изисква особени грижи. Достатъчно е това да се прави по два пъти седмично, за да се премахнат падащите и падналите косми. Ако са се окаляли, ще е лесно да се премахне мръсотията, веднага щом тя засъхне.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук