NPPE Breed Library Info Page

Уелски териер

Уелски териер

Малките, стегнати и жилави кучета са интелигентни и работливи. Козината им е твърда направо като тел и заради окосмяването лапите им са с четвъртита форма. Уелските териери за черни и жълтокафяви, или сивкаво-черни и жълтокафяви. Възрастните екземпляри достигат ръст от 39 см и тегло 9-9,5 кг.

Уелски териер
  • размер : Дребно
  • Козина : Къса/твърда
  • Козина : По-рядко от седмица
Уелски териер
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Териер
Уелски териер
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Ниско

Произход

Някои историци считат, че породата Уелски териер има тясно родство със староанглийския териер с черно и жълтокафява окраска (или с териера с начупена козина), но има много издължени уелски екземпляри, за които се счита, че не произхождат от вече несъществуващата английска порода. През 1737 г. жителите на Карнавоншър са се гордяли с чистотата на породата уелски териер. В действителност породата е известна като карнавоншър уелски териер. От два века и половина породата се е използвала за лов на видри и язовци и в Англия получава признание като отделна порода през 1885 г.

Характер

Уелският териер е активно и жизнерадостно куче, а също интелигентно и се привързва бързо. Развиват много тесни връзки със семействата. Игриви са, а и забавни, въпреки че понякога някак странят от непознати. Ако отрано ги запознаете с домашните си любимци, че дори с котките, те ще ги приемат с голямо желание. Ако не го направите, ще ги гонят из къщата до живот. Най-обичат обаче да са единственият домашен любимец на семейството!

Здраве

Уелският териер може да страда от наследствени нарушения на зрението. Проверете го при ветеринар.

Активност

Уелските териери кипят от енергия! Сноват непрекъснато и са винаги готови да се впуснат в играта, която им предложите. Около водоемите бъдете особено внимателни с тези плувци по природа. Ако нямате възможност да изведете кучето, то няма да се възпротиви и няма да ви направи проблем за това. Възрастният екземпляр трябва да се движи по час на ден, но с радост би приел и повече.

Хранене

Дребните кучета са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Козината на уелските териери трябва да се прочиства на ръка по два-три пъти в годината. Козината трябва да се разчесва и разресва по два-три пъти седмично.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук