NPPE Breed Library Info Page

Уелски спрингер шпаньол

Уелски спрингер шпаньол

Със стегнати тела и правилни пропорции уелските спрингер шпаньоли са със средни размери и те са наистина издръжливи и способни да се трудят усилено. Прилепналата им козина е лъскава и копринена на допир, като по крайниците окосмяването е по-гъсто. Като окраска са червеникаво-бели. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст от 48 см, а женските – 46 см. Тежат 16-20 кг.

Уелски спрингер шпаньол
  • размер : Среден
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Уелски спрингер шпаньол
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Хрътка
Уелски спрингер шпаньол
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Ниско

Произход

Шпаньолите с червеникаво-бяла окраска съществува в Уелс от XVIII век. Първоначално са обитавали предимно Уелс и Западна Англия, но впоследствие ареалът им се разширява до Източна Англия и Шотландия, където се използват като хрътки за лов, а и за чифтосване до постигане на чистота на породата. Универсалните му способности и ловджийските инстинкти на уелския спрингер шпаньол ги превръща в една много търсена порода, като през XIX-ХХ век излизат извън пределите на Обединеното кралство. Преди са били известни като уелски кокер шпаньоли, а през 1902 г. спрингер шпаньолите биват официално признати от Британския киноложки клуб като отделна порода.

Характер

Уелското корги има цялата мекота и преданост на другите шпаньоли и са изцяло предани на своите семейства. Тези компаньони са със силен дух и благ характер. Това са кучета, които харесват хората, макар да странят от непознати. Това са семейни кучета, които се нуждаят от компания. Обучават се лесно и уелският спрингер шпаньол е едно прекрасно и послушно работно куче.

Здраве

Типични заболявания за уелския спрингер шпаньол са наследствените нарушения на зрението. Ето защо е добре то да премине преглед от ветеринар. Препоръчва се да се провери и за дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция.

Активност

Уелското корги се нуждае от много движение, като на възрастния екземпляр са необходими над два часа на ден. Обичат да са във водата, но трябва да сте внимателни да не отплуват прекалено надалеч. Идеално се справят в кучешки състезания.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Тази порода не се нуждае от особени грижи, но там, където окосмяването е по-гъсто, ще се нуждае от редовно разчесване, разресване и подстригване – по два или три пъти седмично. Окосмяването по ушите трябва да се подстригват редовно, за да се предотвратят възпаления.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук