NPPE Breed Library Info Page

Грубокосмест фокстериер

Грубокосмест фокстериер

Макар да е дребен като размери и да е с къс и мускулест гръб, грубокосместият териер пак излъчва сила. Дебелата, груба козина е предимно бяла с черни, жълтеникаво-кафяви ивици или такива в черно и жълтеникаво-кафяво. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст до 39 см и тежат около 8 кг, като женските екземпляри са по-дребни.

Грубокосмест фокстериер
  • размер : Дребно
  • Козина : Къса/твърда
  • Козина : По-рядко от седмица
Грубокосмест фокстериер
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Шумно
  • Група : Териер
Грубокосмест фокстериер
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Ниско
  • Пазач : Високо

Произход

Създаден от порода грубокосмест работен териер с окраска в черно и жълтеникаво-кафяво от Уелс, Дарбишир и Дърам, от XIX век грубокосместият териер се използва за разгонване на лисиците, скрили се в леговището си, за да може продължи ловът. Първоначално породата се категоризира като фокстериер с две разновидности – грубокосмест и гладкокосмест – и докато кръстоската с други породи е нещо, което се среща често при нейното създаване. Сега вече между тях е наложено трайно разграничение и всяка от тях има своите характерни белези.

Характер

Бдителният териер е винаги готов за всякакви дейности и винаги трябва да се занимава с нещо, за да кротува. Ако ли пък му е скучно, сам ще си намери забавления. Ще копае, лае или ще просто ще си намери ново занимание. Дръзкият и открит териер, той ще бъде приятелски настроен към хората, въпреки че с мощния си ловджийски инстинкт може да е далеч от повърхността.

Здраве

В общия случай грубокосместият фокстериер се радва на много добро здраве. Въпреки това, подобно на много дребни/мини породи, те са със слаби капачки на коленете и може да прищракват от време на време (луксация на пателата). Възможни са някои нарушения на зрението.

Активност

Грубокосместият фокстериер се нуждае от поне час разходка на ден. Въпреки че може да се социализира отрано, за да се разбира с котката в семейството, има вероятност да преследва други, когато е наоколо, както и други дребни и бързи животни, затова винаги трябва да го водите на каишка в градски условия, в близост до пътното движение.

Хранене

Дребните кучета са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Гъстата, груба козина е с дължина 2-4 см, а подкосъмът е къс и мек. Окосмяването на муцуната придава на породата характерен вид. Разчесвайте с четка и гребен през ден, за да предпазите козината от възли, но също трябва да я прочиствате с ръка (по оголени от опадали косми места) по три до четири пъти годишно.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук