NPPE Breed Library Info Page

Тибетски териер

Тибетски териер

Приятното на вид куче с дребни до средни размери има дълга, права или вълниста козина, която може да е с всякаква окраска без шоколадово-кафяво и червеникаво-кафяво. Набитите и с четвъртита форма възрастни екземпляри достигат ръст 36-41 см, а женските са малко по-дребни. Теглото им е 8-14 кг.

Тибетски териер
  • размер : Дребно
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Тибетски териер
  • Алергии : Да
  • Падане на козина : Няма
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Служебно
Тибетски териер
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Високо

Произход

Макар да се нарича тибетски териер, това куче никога не са го използвали в традиционната му роля на ловец. По-скоро то е подкарвало стадата и при необходимост ги е пазело. Живеели са при манастирите и монасите са го наричали Святото тибетско куче. Привлича вниманието на Запада през 1922 г., когато д-р Агнес Грейг, британски доктор, работила в Индия, го получава като подарък в знак на благодарност за това, че е спасила живота на тибетчанка.

Характер

Доволният от живота и открит териер е бдителен и често гони дивеча. Присъщо за него е да страни от непознати и е предан и привързан към хората, които обича. Обича да се забавлява, енергичен е и с приятен характер. Не е ли това идеалното семейно куче?

Здраве

В общия случай тибетският териер се радва на добро здраве. Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето. Подобно на повечето дребни породи обаче слабите капачки на коленете им може от време на време да прищракват (луксация на пателата).

Активност

Това жизнено куче обича движението и му е необходима поне час разходка на ден, въпреки че с радост би приело и повече. Обича да тренира и се радва, когато получи повече внимание от семейството. По този начин обича да участва в кучешки забави. Така както бихте направили с всяко дългокосместо куче, проверявайте го след разходка, за да премахнете тръни и листа, които може да е забрало по път!

Хранене

Дребните кучета са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Козината на този екземпляр не линее и дебелата и дълга четина, а и подкосъм, трябва да се разчесват и разресват поне по веднъж на два дни, за да се избегнат възли и сплъстявания. Ежедневно трябва да я проверявате, защото по време на разходка по него полепва мръсотия. Козината често се подстригва по-късо за стопаните на домашни любимци, въпреки че ще е необходимо редовно да го разчесвате заради склонността на козината да образува възли или сплъстявания.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук