NPPE Breed Library Info Page

Тибетски шпаньол

Тибетски шпаньол

Дребното куче е малко по-издължено отколкото би трябвало предвид неговия ръст, като възрастният екземпляр е с ръст от 25 см и тежи около 7-9 кг. Със средно дългата и копринена на допир козина, която е гладка по муцуната, и окосмяването е по-гъсто по ушите, крайниците и опашката. Мъжките екземпляри са с по-гъстa козина и окосмяването е по-гъсто в областта на врата и раменете. Окраската на козината и съчетанията от цветове са много.

Тибетски шпаньол
  • размер : Дребно
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Тибетски шпаньол
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Шумно
  • Група : Служебно
Тибетски шпаньол
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Среден

Произход

Това е кучето на монасите от тибетските манастири! Това никога не е било порода от групата хрътки, вървящи по следа. По-скоро можем да го причислим към породите декоративни шпаньоли, които са се представяли като подарък на кралски особи и аристократи от дипломати, като по този начин те се превръщат в компаньон за галениците на съдбата! Векове наред тибетският шпаньол се катери по манастирските стени, за да следи случващото се навън и да лае, за да съобщи на монасите, че някой идва. До ден-днешен, то неизменно търси „наблюдателен пункт“, за да играе вечната си роля на съгледвач.

Характер

Активното и бдително дребно куче страни от непознати и е изключително предано към любимите си хора. Винаги е в добро настроение. Обичат независимостта, но едва ли биха се отделили от семейството твърде задълго. Лае с удоволствие, така изпълнявайки ролята си на съгледвач.

Здраве

Най-често срещаният здравословен проблем, засягащ тибетските шпаньоли, е наследственото нарушение на зрението. Ето защо е важно кучето да премине очен преглед.

Активност

Тибетският шпаньол трябва да се извежда поне по час на ден. Уверете се, че дворът ви е с висока ограда и я проверявайте редовно, защото това куче обича да рие!

Хранене

Дребните кучета са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Косъмът е фин и гъст, а четината е по-дълга и копринена на допир. Козината трябва да се разчесва по два пъти седмично с четка и гребен, като се обръща специално внимание на окосмяването (ако има такова). В противен случай може да се сплъсти.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук