Тибетски дог

Тибетски дог | Породи кучета

С гигантски размери и по-издължено отколкото би трябвало предвид неговия ръст, тибетският дог е мощна порода с добре развита и атлетична структура. Пъргавината и достойнството, което излъчва, също са негов плюс. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст от 66 см, а женските – 61 см. Диапазонът, в който варира тяхното тегло е 36-72 кг, като то зависи от пола, ръста и структурата на кучето. Гъстата козина е много дълга и окосмяването е по-гъсто около врата и раменете, като то се проявява в по-голяма степен при мъжките екземпляри. Окраската на козината може да е най-различна. и петнистост. За повече информация вижте характеристиките на породата.

Тибетски дог | Породи кучета
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Тибетски дог | Породи кучета
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Силно
  • Шум : Шумно
  • Група : Работно
Тибетски дог | Породи кучета
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Високо

Произход

Счита се, че тибетският дог е живял още преди 3000 години. Бил е използван като куче-пазач в родината си, като е защитавал имоти, в т.ч. манастири, и е пазел добитъка. Марко Поло разказва следното за тибетския дог: „с ръст на магаре и глас, който и ревът на лъва не може да заглуши“. Кинолозите признават официално породата едва преди век, когато е внесена на Запад.

Характер

Кучето-пазач не е порода, с която можете да се оправите лесно. Страни от непознати и проявява естествена привързаност към семейството и неговото имущество. При правилно отношение, социализация и обучение, това куче, като всички кучета-пазачи, може да се превърне в идеален домашен любимец. А това означава, че ще е кротко, привързано, истински предано.

Здраве

В общия случай тибетският дог е много жилава порода. Подобно на повечето породи обаче понякога може да страда от нарушения на зрението и дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция. Следователно се препоръчва преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Трябва му по час движение на ден, въпреки че с удоволствие ще приеме дори повече, ако можете да му го предложите. Движението при кутретата трябва да се ограничи, тъй като, направите ли го, ще пренапрегнете мускулите и ставите на растящото и наистина голямо куче може

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, се нуждае от по-различен баланс, с които да се посрещнат нуждите от витамини и минерали на ставите и хрущялната тъкан на кучето. Стомашните проблеми са нещо често срещано за породата. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Тибетският дог е с гъст и вълнист подкосъм, който линее, когато се затопли. Косъмът на дебелата четина на свой ред е прав и твърд. Окосмяването по опашката и хълбоците е по-гъсто. Достатъчно е разресване с четка по два седмично, като е необходимо ежедневно разчесване, когато козината линее.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук