Съсекс шпаньол

Съсекс шпаньол | Породи кучета

Съсекс шпаньолът е със средни размери и масивна структура с къси и мощни крайници. Главата им е широка, а по намръщеното им изражение се чете озадаченост. Късата гъста козина е с най-атрактивните си цветове – наситено златисто и червеникаво-кафяво, а по върха на косъма сякаш са позлатени. Възрастният мъжки екземпляр достига ръст 38-41 см и тежи около 23 кг.

Съсекс шпаньол | Породи кучета
  • размер : Среден
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Съсекс шпаньол | Породи кучета
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Хрътка
Съсекс шпаньол | Породи кучета
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Ниско

Произход

Породата съсекс шпаньол се появява в началото на XIX век от кръстоска с континентални шпаньоли. Основният интерес към породата започва с г-н Фулър, земевладелец от Съсекс, който е имал няколко породи шпаньол, включително съсекс шпаньоли. Чифтосал ги е, за да участват в работни дейности, и ги е отглеждал цели 50 години до 50-те години на XIX век. До края на Втората световна война броят им е намалял драстично, като след войната остават едва пет екземпляра от породата. За щастие, е имало породата има последователи, благодарение на които породата оцелява, въпреки че числеността им е действително малка.

Характер

Тези добре приспособяващи се кучета са винаги доволни от живота, невъзмутими, въпреки че е важно да бъдат запознавани от ранна възраст с деца и кучета, а и да бъдат обучени как да се пазят от коли. Обичат лова и понякога проявяват интерес към него, повече от когато и да било. Ето защо от съществено значение е да преминават обучение, още докато са в ранна възраст. Вложеното време си заслужава усилията и резултатът е едно доволно и предано куче.

Здраве

Съсекс шпаньолът като цяло е жилава порода, но подобно на много други породи, може да страда от дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което води до нарушение на двигателната функция) и заболявания, свързани с дисковете на гръбначния стълб. Те са особено податливи на ушни инфекции.

Активност

Докато са кутрета, не трябва да прекаляват с движението. Необходимо е да им създавате интересни занимания или в противен случай те много бързо ще се отегчат. Това са кучета, които обичат простора на провинцията, а възрастните екземпляри се нуждаят от два или повече часа движение на ден.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене. Раздуването на стомаха също е здравословен проблем, който се среща при екземплярите от тази порода. По-малките и чести хранения може да спомогнат да свеждането на този риск до минимум.

Козина

Като правило е необходимо да ползвате четката или гребена по няколко пъти седмично. Ушите трябва да се почистват и проверяват редовно за мръсотия, която може да са забрали по път. Косъмът около възглавничките трябва да се подстригва, а между ноктите за семена на трева също трябва да се проверява.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук