Староанглийска овчарка

Староанглийска овчарка | Породи кучета

Староанглийските овчарки имат характерен външен вид с тяхната дълга и рунтава козина, която покрива с охранените си тела. Очите им са покрити изцяло, но въпреки това нямат проблем със зрението. Окраската им може да е в сивкаво, пъстро или синкаво, с или без бели ивици. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст от 61 см и тежат около 36 кг, а женските са с ръст от 56 см и тегло от 30 кг.

Староанглийска овчарка
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : Ежедневно
Староанглийска овчарка
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Силно
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Пастирско
Староанглийска овчарка
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Високо

Произход

Породата староанглийска овчарка се появява в средата на XVIII век и вероятно е свързана с древните овчари, включително бергамаско, брадатото коли, бриар и арман. Прозвището бобтейл е значимо в историята. В Англия от XVIII век търговците на говеда са били освободени от данъци, което им е помогнало да докарат стадата по тържищата. За да се обозначат тези кучета, техните опашки са били срязвани. Старите английски овчарки се справят отлично поради енергия и водоустойчиви козини. Козините им са се подстригвали ежегодно с тези на овцете, а съпругите на селските стопани са смесвали цялата тази вълна, за да изпредат и изплетат шаячни дрехи.

Характер

Тези кучета са жизнерадостни екстроверти и се харесват много на семействата. Като правило са с отличен характер, но може да се превъзбудят по време на игра. Ето защо е необходимо особено внимание, когато наоколо има малки деца. Ентусиазирано ще се включат във всяка възможна дейност. Безстрашни са и са отлични хрътки и лаят така силно. Ранното обучение е задължително, за да се контролира необузданото поведение на породата.

Здраве

Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Староанглийските овчарки се нуждаят от стопани, които обичат движението, въпреки че трябва да се внимава, когато са още кутренца, за да е сигурно, че няма да се развият проблеми с костите при прекомерно движение.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при породата староанглийска овчарка. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Когато кутренцата линеят, е задължително да прекарате необходимото време, за да е сигурно, че старата и новата козина няма да се сплъстят. Оставите ли ги за известно време без разчесване, сплъстяването ще е дотолкова сериозно, че само подстригването може да помогне. Да имате тази порода кучета означава усилен труд, който отнема време – козината им непрекъснато линее, а възглавничките им трябва да се проверяват след всяко излизане, за да е сигурно, че нищо няма да заседне в козината. Поради цялото това окосмяване, краищата може да се окажат податливи на замърсяване, което може да наложи рутинно почистване.