Староанглийска овчарка

Староанглийска овчарка | Породи кучета

Староанглийските овчарки имат характерен външен вид с тяхната дълга и рунтава козина, която покрива с охранените си тела. Очите им са покрити изцяло, но въпреки това нямат проблем със зрението. Окраската им може да е в сивкаво, пъстро или синкаво, с или без бели ивици. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст от 61 см и тежат около 36 кг, а женските са с ръст от 56 см и тегло от 30 кг.

Староанглийска овчарка
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : Ежедневно
Староанглийска овчарка
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Силно
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Пастирско
Староанглийска овчарка
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Високо

Произход

Породата староанглийска овчарка се появява в средата на XVIII век и вероятно е свързана с древните овчари, включително бергамаско, брадатото коли, бриар и арман. Прозвището бобтейл е значимо в историята. В Англия от XVIII век търговците на говеда са били освободени от данъци, което им е помогнало да докарат стадата по тържищата. За да се обозначат тези кучета, техните опашки са били срязвани. Старите английски овчарки се справят отлично поради енергия и водоустойчиви козини. Козините им са се подстригвали ежегодно с тези на овцете, а съпругите на селските стопани са смесвали цялата тази вълна, за да изпредат и изплетат шаячни дрехи.

Характер

Тези кучета са жизнерадостни екстроверти и се харесват много на семействата. Като правило са с отличен характер, но може да се превъзбудят по време на игра. Ето защо е необходимо особено внимание, когато наоколо има малки деца. Ентусиазирано ще се включат във всяка възможна дейност. Безстрашни са и са отлични хрътки и лаят така силно. Ранното обучение е задължително, за да се контролира необузданото поведение на породата.

Здраве

Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Староанглийските овчарки се нуждаят от стопани, които обичат движението, въпреки че трябва да се внимава, когато са още кутренца, за да е сигурно, че няма да се развият проблеми с костите при прекомерно движение.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при породата староанглийска овчарка. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Когато кутренцата линеят, е задължително да прекарате необходимото време, за да е сигурно, че старата и новата козина няма да се сплъстят. Оставите ли ги за известно време без разчесване, сплъстяването ще е дотолкова сериозно, че само подстригването може да помогне. Да имате тази порода кучета означава усилен труд, който отнема време – козината им непрекъснато линее, а възглавничките им трябва да се проверяват след всяко излизане, за да е сигурно, че нищо няма да заседне в козината. Поради цялото това окосмяване, краищата може да се окажат податливи на замърсяване, което може да наложи рутинно почистване.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук