NPPE Breed Library Info Page

Стандартен шнауцер

Стандартен шнауцер | Породи кучета

Кучето е със средни размери, набито и с развита мускулатура, а веждите и мустаците са щръкнали. Козината може да е черна, сивкава или белезникава. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст от 48 см и тегло от 18 кг. Възрастните женски екземпляри са с ръст 45,7 см и тежат 16 кг.

Стандартен шнауцер | Породи кучета
  • размер : Среден
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Стандартен шнауцер | Породи кучета
  • Алергии : Да
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Служебно
Стандартен шнауцер | Породи кучета
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Високо

Произход

Шнауцерът присъства по картини и скулптури още от XV век. Шнауцерът, наричан още стандартен шнауцер, се развива от дребните и едрите разновидности на тази порода. Произхожда от Южна Германия и околните региони на Швейцария и Франция. Първоначално лови плъхове, след което се установява, че това са отлични съгледвачи и пазачи. През 1890 г. за първи път се задава стандарт за тази порода кучета.

Характер

Шнауцерите са жизнени и динамични кучета, но на моменти са и своенравни, та чак инат. Може да се превърнат в кучето на някой самотен човек или едно семейство и може да пожелаят да завоюват нови територии. Шнауцерът не винаги се справя добре с други кучета или домашни любимци. Ето защо е необходимо те отрано да се социализират и да се осъществява надзор върху тях. Те бързо съобщават на семействата за това, че наоколо има непознати със силен лай.

Здраве

Породата шнауцер може да развие сърдечни проблеми и, подобно на повечето породи, дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Осъществява се и скрининг.

Активност

Шнауцерите обичат движението и играта, а на възрастните екземпляри е необходимо да са навън по час на ден, а защо не и повече. Харесва им да водят динамичен начин на живот и обучението е нещо приятно за тях.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Козината на стандартния шнауцер е гъста, с груб, къс и плътен подкосъм. Разчесването по цялата дължина трябва да се прави поне по два пъти седмично. Прочистването на козината с ръка е задължително, за да се поддържа спираловидната форма на къдриците, но за козината на интелигентния домашен любимец е права и лесна за разресване.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук