NPPE Breed Library Info Page

Стандартен пудел

Стандартен пудел | Породи кучета

С аристократична, елегантна и добре балансирана стойка, това куче има остра муцуна и дълъг врат. Козината е бухнала, къдрава и често се оформя във фризура. Окраските й са много – в черно, бяло, синкаво, сивкаво, сребристо, кафеникаво, оранжево-розово и бежово. За повече информация вижте характеристиките на породата. Възрастните екземпляри достигат ръст от 38 см и тежат 20-32 кг.

Стандартен пудел | Породи кучета
  • размер : Едра
  • Козина : Рипсена/мека и гъста
  • Козина : Ежедневно
Стандартен пудел | Породи кучета
  • Алергии : Да
  • Падане на козина : Няма
  • Шум : Шумно
  • Група : Служебно
Стандартен пудел | Породи кучета
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Високо

Произход

Стандартният пудел е най-старата от трите разновидности на пудела, като впоследствие се създават породите мини пудел и декоративна разновидност. Точният произход на пудела предстои да се изясни. За породата някои твърдят, че води началото си от Франция, а други – от Германия. Трети пък смятат, че е внесена в Германия от Франция, за да се доразвие. Използвали са се в Германия като водно куче-ловец, което до ден-днешен е запазило ловджийския си нюх.

Характер

Това жизнено куче се привързва много и с благодарност отвръща на вниманието. Виждат всичко наоколо и съобщават, когато идва някой гостенин, но никога не проявяват агресия. Винаги в добро настроение, тези кучета знаят как да се чувстват добре. Обичат обаче динамиката и да се включва във всякакви семейни дела.

Здраве

Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето. Често срещани проблеми са болестта на Адисон, ендокринно разстройство, свързано с дефицит на определени хормони, и разширяване и уплитане на червата.

Активност

Тази порода се нуждае от много движение и пространство. Повечето от тях обичат да плуват и да донасят оттам плячка, затова внимавайте, когато го развеждате край водата, за да гарантирате своята безопасност. Реагират добре на обучение и се справят отлично в много от кучешките спортове, като например в състезания за пъргавина и послушание.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при стандартните пудели. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Стандартните пудели не линеят, което ги прави подходящи за алергични хора. Дали това обаче е така, сами трябва да се уверите. Козината им не изисква голямо обгрижване, като в общия случай изисква помощ от професионалист, както и редовно разресване и разчесване в дома. Пуделът трябва да се води на фризьор поне веднъж на всеки шест седмици или можете да се научите как да го правите сами. Най-добре е фризурата да наподобява тази на овцата.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук