Стафордширски бултериер

Стафордширски бултериер | Породи кучета

Гладкокосместото куче с добре развита мускулатура съчетава както качествата на бика, така и на териера. Физиката му е израз на силата и пъргавината, заложени в него. Възрастните екземпляри са с ръст 36-41 см. Мъжките тежат 13-17 кг, а женските 11-15,4 кг. Късата и гладка козина е в червеникаво, светлобежово, бяло, черно или синкаво, пъстро или някой от тези цветове в съчетание с бяло.

Стафордширски бултериер | Породи кучета
  • размер : Среден
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : Веднъж седмично
Стафордширски бултериер | Породи кучета
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Териер
Стафордширски бултериер | Породи кучета
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Ниско
  • Пазач : Високо

Произход

Произходът на стафордширския бултериер се корени в XIX век, когато се дава примамка на бикове и мечки. Създава се нов вид спорт – бой с кучета. Чифтосват се булдози и териери, за да се създаде бул и териер, от който произхожда стафордширския бултериер. Популярно във всички среди, включително сред работниците от Викторианската ера, кучето често се отглежда в мизерни условия, а и в големи семейства с хора на всякаква възраст. Именно поради тази причина са развили приятен темперамент.

Характер

Това добре възпитано куче с приятен темперамент общува лесно с хората и в общия случай е с благ характер, макар на моменти да е доста буен! С други кучета или животни обаче то може да не е така дружелюбно, въпреки че това до голяма степен това зависи от ранното социализиране и обучение. Някои стафордширски териери съжителстват идеално с други кучета и котки. Други обаче не могат да бъдат извеждани без каишка, защото срещнат ли куче... От съществено значение е продължаващо обучение от ранна възраст.

Здраве

Като цяло кучето е доста жилава порода, но има някои специфични за него заболявания. Като повечето породи обаче може да страда от наследствени нарушения на зрението и, следователно, е важно да премине очен преглед.

Активност

Необходим е поне час движение на ден, който е добре да премине в игри и забави. Даде ли му се шанс, то може да се представи прекрасно в кучешки състезания за пъргавина. Много от тях се чувстват прекрасно с други кучета, но някои от тях проявяват агресия. Ако кучето ви не е така дружелюбно, не давайте възможност то да се проявява.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Късата и гладка козина на кучето не изисква особени грижи. Достатъчно е разчесване по веднъж седмично.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук