NPPE Breed Library Info Page

Среден немски шпиц

Среден немски шпиц

Средният немски шпиц е малко, компактно куче с дълга козина. Главата му е с остър профил, а опашката е извита над гърба. Те са с най-различна окраска и комбинации. За повече информация вижте характеристиките на породата. Веднага проличава какъв е полът на кучето по мъжественото или съответно женственото му излъчване. Възрастните екземпляри на Средния немски шпиц достигат ръст 30-38 см и тежат 7-11 кг.

Среден немски шпиц
  • размер : Дребно
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Среден немски шпиц
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Шумно
  • Група : Служебно
Среден немски шпиц
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Среден

Произход

Породата Немски шпиц е пряк потомък на северните пастирски кучета, като самоеда например, внесени през Средновековието от Германия и Холандия от викингите. Впоследствие тези кучета получават разпространение в Европа и се осъществява кръстоска между тях и други пастирски кучета и овчарки, което залага основите на типа шпиц. До края на XVII век шпицът се превръща в мода в Обединеното кралство. В периода на кралица Виктория чифтосването цели намаляването на размерите на кучето. Днес Немският шпиц има две разновидности и тяхното чифтосване е забранено от Киноложкия клуб на Обединеното кралство. Не е изключено обаче въпреки забраната, кучето да остане дребно и обратно.

Характер

Като цяло, това е жизнерадостно и дружелюбно куче. С увереността и уравновесеността си или, казано иначе, без признаци за нервозност или агресия, това е идеалният придружител. Те са много активни, бдителни и обичат да са в компанията на хора. Най-много им допада да участват в семейната дейност.

Здраве

Средният немски шпиц е относително здраво куче. Като повечето породи обаче може да страда от наследствени нарушения на зрението и, следователно, е препоръчително да премине очен преглед, преди да бъде чифтосано. Други здравословни проблеми са епилепсията и луксация на пателата, т.е. капачките на коленете може да прищракват от време на време.

Активност

Средният немски шпиц не се нуждае от толкова много движение колкото други по-едри породи. Половинчасова разходка е достатъчна, въпреки че с радост би приел и повече. Еднакво добре се чувстват тичайки и ходейки. Могат да прекарат целия ден в двора, без да потърсят когото и да било.

Хранене

Дребните кучета са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

В общия случай е необходимо щателно разчесване по няколко пъти седмично, за да е сигурно, че козината е чиста и без възли и сплъстявания. Козината трябва да се разчесва в посока, обратна на протежението на косъма. Особено внимание да се обръща на ушите и лактите, където козината се сплъстява по-бързо. Мъжките екземпляри линеят активно по веднъж годишно, а женските – по два пъти.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук