NPPE Breed Library Info Page

Скай териер

Скай териер

Този дребен до средно голям териер е с елегантна стойка и издължено тяло. За коя, ако не за тази порода има земната гравитация – макар да е високо 25-26 см, цели 105 см делят носа от върха на опашката! Женските екземпляри са малко по-дребни. Тежат около 16-18 кг. Дългата козина е твърда и права. Макар по-къса по главата и да пада върху очите, това не вреди на зрението. Ушите може да щръкнали, но и клепнали и окосмяването е наистина добро. Няколко са възможните окраски на козината. Вижте характеристиките на породата.

Скай териер
  • размер : Дребно
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Скай териер
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Териер
Скай териер
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Ниско
  • Пазач : Среден

Произход

За първи път за породата скай териер се споменава през XVI век. Край остров Скай, част от Хебридските острови в северозападна Шотландия, кораби на Испанската Армада претърпяват корабокрушение и доплавалите кучета започват да се използват за борба с вредителите. Там се осъществява кръстоската им с местните шотландски териери до получаването на дългокосместо куче с белези, които така приличат на кучето скай от днешни дни. Тези териери от Шотландия може да са се развили и от някогашните кеърн териери. Други пък твърдят, че произхождат от шведската порода валхунд, появила се след колонизацията на региона от викингите.

Характер

В общия случай скай териерът е куче само за един стопанин, на когото ще бъде предан до живот. Това куче е със силна воля и, дори да е подозрително с непознати, характерът му безспорно е благ. От съществено значение е социализирането да се извърши отрано, не само с хора, но и с други кучета и домашни любимци.

Здраве

Най-често срещаните здравословни проблеми при скай териера са предните крайници, които се появяват при подрастващите кутрета. Подобно на останалите породи обаче то е с къси крайници и дълъг гръб. Това е причината да са уязвими на заболявания, засягащи гръбначния стълб.

Активност

За разлика от повечето териери с активен начин на живот, които са винаги в движение, породата скай е мързелива и се нуждае само от час движение на ден.

Хранене

Дребните кучета са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Над късия и мек подкосъм има твърда и права четина, която трябва да се остави дълга, но не така, че да се засягат движенията на кучето. Разчесването на козината трябва да се извършва по два или три пъти седмично, като това предотвратява сплъстяването на козината. Проверявайте козината след всяка разходка, защото това е една метла и толкоз!

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук