NPPE Breed Library Info Page

Басет син Гасконски

Басет син Гасконски

Кучето е статно, макар тялото да е дълго, а краката – къси, което е типично за басетите. Голямата му мощ и атлетична структура не го правят тежко и тромаво. Ръстът на средния по размери възрастен екземпляр е 30-38 см. Тежи 7,3-9 кг. Перушинестата козина е бяла на черни големи петна, но бялото е напръскано и с черни до синкавост петънца. Стандартните за хрътката черти също са нещо типично за тях (вижте стандартните характеристики на породата за повече информация).

Басет син Гасконски
  • размер : Среден
  • Козина : Къса/твърда
  • Козина : Веднъж седмично
Басет син Гасконски
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Хрътка
Басет син Гасконски
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Среден

Произход

За много от хрътките може да се каже, че произхождат от Франция. Както предполага името на породата, Басет син Гасконски е куче от Гаскона, югозападна Франция. Сините хрътки са обитавали този регион още от XII век и са участвали в преследването на диви мечки, вълци и сърни. В началото на ХХ век обаче от тяхната популация остават единици, от които екземплярите с по-дълги крайници се използват в програми за чифтосване, за да може Басет син Гасконски да продължи съществуването си.

Характер

Басет син Гасконски са резервирани към всички, които не са част от тяхното обкръжение, но са привързани към семейството си и приятелите си. Мъдрост и смелост – нещо, което за другите кучешки породи е рядко срещано – са черти, които правят това куче единствено по рода си! Не е единствено по рода си обаче в едно нещо! Подобно на останалите хрътки, забива нос и следи неотклонно носещите се миризми.

Здраве

Много са наследствените заболявания, широко разпространени за породата Басет син Гасконски. Заради формата на тялото си, която не се отличава от това на другите басети, не е изключено да порасне с изкривен гръбнак или стави.

Активност

Отново нещо типично за повечето хрътки е Басет син Гасконски да оглушее, докато следи миризма, затова е важно да се обучи на командата за връщане. Затова, за да е в безопасност, трябва да се държи встрани от пътищата. Това със сигурност не е куче, което може да бяга бързо, но с издръжливостта си то може да ловува продължително. Енергията му е в такива количества, че трябва да играе поне два часа и носът му да се вре тук и там.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене. Стомашните проблеми са нещо често срещано при породата Басет син Гасконски. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Тази къса и гъста козина се поддържа лесно. Нейното линеене и здрав вид изискват се поддържат с едно разчесване и разресване в седмицата. Понякога кучето изглежда мръсно. Тогава стопаните му трябва да го изкъпят, както и да проверяват ушите му, защото, развие ли ушна инфекция, са възможни полипи.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук