NPPE Breed Library Info Page

Силихам териер

Силихам териер

Силихам териерът е дребен с четвъртита форма, като дългата му твърда козина е с окраска в бяло или бяло с различни цветни ивици. За повече информация вижте характеристиките на породата. На ръст достигат 31 см или, достигнат ли зряла възраст, мъжките екземпляри тежат около 9 кг, а женските – около 8 кг.

Силихам териер
  • размер : Дребно
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : Ежедневно
Силихам териер
  • Алергии : Да
  • Падане на козина : Няма
  • Шум : Шумно
  • Група : Териер
Силихам териер
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Високо

Произход

Силихам териерът е порода, която се появява сравнително наскоро, в средата на XIX век, когато капитан Джон Оуен Тъкър Едуардс, в дома си в Силихам, графство Пемброкшър, югоизточен Уелс, решава да създаде най-чистата порода териер. Прави това през 1848 г. се пенсионира, когато може да отдели повече време на хобито си – ловът. Използва породите корги, западнохайландски бял териер, твърдокосмест фокстериер, бултериер, данди динмонт териер и чешър териер. Получената в резултат порода се използва редом с отерхундите за лов на видри, лисици и язовци.

Характер

Кучето е с много от характерните за териера черти – обича да играе, безстрашен е и е дружелюбен с хората. Винаги нащрек, ще излае, ако нещо необичайно привлече вниманието му и ще прояви своето недоволство, ако друго куче прояви агресия към него. От съществено значение е още отрано да знае котките и другите кучета, с които ще живее. Това е куче с характер и е забавен, игрив компаньон.

Здраве

В общия случай силихам териерът е здрава порода, която не боледува особено. Като повечето породи обаче може да страда от наследствени нарушения на зрението и, следователно, е важно да премине очен преглед.

Активност

Силихам териерът се нуждае само от половин час движение на ден, въпреки че не би ви отказало по-дълга разходка. Обича да рови в земята и ще влезе във всяка локва, която му попадне пред погледа. Затова свикнете отрано с мисълта, че ще трябва да го подсушавате, за да ви е приятно, когато го правите.

Хранене

Дребните кучета са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

С ежедневно разчесване по нелинеещата четина никога няма да има възли и сплъстявания. Макар да е дълга и твърда обаче никога, тя никога не се вплита в дебелия подкосъм. Козината трябва да се подстригва от професионален фризьор, ако ще показвате кучето на изложба, защото това е времеемка работа, която може да извърши само професионалист. Ако желаете да го правите сами, ще трябва да получите подробни инструкции в развъдниците. Много стопани подстригват любимците си равномерно.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук