Сибирско хъски

Сибирско хъски

Това са средно големи кучета, чиито пропорции предполагат баланс между сила, скорост и издръжливост. Четината и подкосъмът са със средна дължина, ушите са щръкнали, a опашката е като четка. Разнородността на окраската и петнистостта на тази порода е наистина изумителна. Най-често обаче е бяла на ивици. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст 53-60 см, а женските – 51-56 см и тежат съответно 20-27 кг и 16-23 кг.

Сибирско хъски
  • размер : Среден
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Сибирско хъски
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Силно
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Работно
Сибирско хъски
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Ниско
  • Пазач : Ниско

Произход

Чукчите по крайречието на река Колима, Сибир, са използвали породата сибирско хъски през XIX век. Характерът на кучето е чудесен и това е защото стопаните им знаят как да се държат с тях. Тъй като теглените от кучешки впряг шейни са били основно превозно средство, тези кучета са били от съществено значение за местното население. Първите екземпляри на сибирското хъски са внесени в Аляска в началото на ХХ век, като там са ги наричали „чукчи“. Приблизително по същото време се появяват състезанията с шейни и изумителната скорост на породата произвежда фурор сред населението на САЩ. Именно тогава американците преименуват породата в сибирско хъски.

Характер

Темпераментът на породата е благ, а любовта им към хората не означава автоматично, че по природа не са кучета-пазачи. Обичат наоколо да се навъртат хора и животни и не бива да ги оставяте насаме задълго, защото може да започнат да рушат, и то как. Ще им е приятно да са край екземпляри с добро възпитание. Ловуват ревностно и преследват плячката до последно, затова контактът им с други домашни животни трябва да се контролира внимателно с обучение. Не лаят често, но пък вият, просто защото им харесва!

Здраве

В общия случай сибирското хъски е жилава порода, която се радва на добро здраве. Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Тази порода не се нуждае от прекомерно движение, но може да се прави и в безопасни, затворени пространства. Ако е на каишка, ги обладава неутолимо желание да се изтръгнат на воля. Дотолкова, че да не пожелаят да се върнат при команда „Ела!“. Играта задължително трябва да е в двор с висока ограда, тъй като могат да скочат от място дотолкова нависоко, че да не ги видите повече. Възрастният екземпляр на сибирското хъски се нуждае от два или повече часа движение, както и да им се представи подходяща възможност да тичат.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Разчесването се извършва лесно. Ето защо трябва да го правите с четка и гребен по два или три пъти седмично, а периода на линеене – дори по-често. Това е породисто куче, което почти или съвсем не мирише на куче!

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук