NPPE Breed Library Info Page

Шведски лапхунд

Шведски лапхунд

Породата е със средни размери и има типичните за шпица характеристики – дебела, щръкнала козина, рунтава козина, която къдравее над гърба, а и щръкнали уши. Окраската на козината е тъмно кафява, черна, кафява или кафяво-черна. С четвъртита форма, кучето е по-дълго отколкото би трябвало предвид неговия ръст, като възрастните екземпляри са с ръст 45-51 см, а женските – 40-46 см. Теглото им е близо 19-21 кг.

Шведски лапхунд
  • размер : Среден
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Шведски лапхунд
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Шумно
  • Група : Пастирско
Шведски лапхунд
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Високо

Произход

Шведски археолози откриват скелет на куче, подобно на шведския лапхунд, в своята родина. Счита се, че това куче е живяло преди 7000 години. Развъжда се първоначално като ловджийското куче на номадските племена сами в Лапландия, като са подкарвали и пазели стада северни елени, а също са били компаньони. Това куче обича да лае и чифтосването е било правено не само с цел възпиране на хищниците и да го направи това куче по-бдително, но и за да създаде усещането в северните лосове, че не е хищник, а пазител.

Характер

Това бдително и енергично куче е с благ характер, като предаността също не му е чужда. Лае много и с радост пази стадата и дома. Мрази да се дели от любимите си хора и има мощен охранителен инстинкт що се отнася до стадата. Ако му отделите време, то ще ви се отблагодари с ласка и внимание.

Здраве

В общия случай шведският лапхунд се радва на добро здраве, но, подобно на много други породи, може да страда от различни наследствени нарушения на зрението и дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно се препоръчва преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Лапхундът трябва да се извежда поне по час на ден, за предпочитане и по-задълго. Това е куче с активен начин на живот, което е податливо на обучение и с успех се представя в кучешките спортове. Не е учудващо, че студеното време няма да го спре да излезе. Напротив, на студено се чувства прекрасно. Стане ли топло обаче също бъдете внимателни.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Не пропускащата вода козина се състои от гъст подкосъм, а четина е щръкнала направо под прав ъгъл спрямо тялото. Козината е по-дълга по бедрата, опашката, гръдния кош и врата. Изисква се щателно разчесване по протежение на тялото по цялата дължина на косъма, за да се предотврати образуването на възли и сплъстявания. Правете това по два пъти седмично.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук