NPPE Breed Library Info Page

Шведски валхунд

Шведски валхунд

Това е ниско и набито куче със средни размери и тялото му е по-издължено отколкото би трябвало предвид неговия ръст. Възрастният мъжки екземпляр шведски валхунд е с ръст 33-35 см, а женският – 31-33 см, и тежи 11,5-16 кг. Късата и не пропускаща вода козина е с окраска в стоманено-сиво, сиво-кафяво, сиво-жълто, червеникаво-жълто и червеникаво-кафяво. За повече подробности относно окраската и петната по козината, вижте характеристиките на породата.

Шведски валхунд
  • размер : Среден
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : Веднъж седмично
Шведски валхунд
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Шумно
  • Група : Пастирско
Шведски валхунд
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Високо

Произход

Това куче е известно и като шведският пазач на добитъка и се счита, че породата шведски валхунд е на около 1000 години. Счита се, че има родство с уелското корги пембрук, друго куче с корени, отиващи в древността, което се използва за подкарване на добитъка. В родината си валхундът има и друго наименование – Västgötaspets, което означава „шпицът на вестготите“. Въпреки че това е установена открай време разновидност на кучето, валхундът е почти на изчезване през 40-те години на ХХ век, но усилията на двама специалисти от развъдниците са постигнали успех за спасяването на породата.

Характер

Бдителното и жизнено куче е пазач по природа. Това куче е приятелски настроено и дружелюбно и обучението му е истинско удоволствие за стопанина. Ето защо, то е предан спътник. Оставите ли го твърде задълго само или ако не се движи само или не получава необходимото внимание, то ще излае и ще започне да руши.

Здраве

В общия случай шведският валхунд се радва на добро здраве. Подобно на повечето породи обаче може да развият нарушение на зрението и дисплазия на тазобедрената кост (състояние, което може да доведе до увреждане на двигателната функция). Следователно важно е кучето да се прегледа от ветеринар.

Активност

Това куче трябва да се извежда поне по час на ден, макар че може много повече! Това е универсална порода, за която всяко предизвикателство е нещо, с което могат да се справят. Може да подкарва овце, а и да проявява чудеса от храброст с пъргавината си.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Козината изисква малко грижи, макар подкосъмът да е гъст и мек, а косъмът на прилепналата четина – твърд. Препоръчително е да го разчесвате по веднъж седмично.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук