Шотландски териер

Шотландски териер

Независимо от малкия им размер, шотландските кучета създават усещането, че това са силни и мощни кучета. Те са с твърда и гъста четина с мек, гъст подкосъм и изпъкнали вежди и мустаци. Като окраска шотландските териери се срещат в черно, златисто-жълтото на пшеницата или са шарени. Възрастните екземпляри достигат ръст 25-28 см и тежат 8,5-10,5 кг.

Шотландски териер
  • размер : Дребно
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Шотландски териер
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Шумно
  • Група : Териер
Шотландски териер
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Среден

Произход

До 1859 г. не е имало информация за тази порода, но през тази година шотландските кучета са били представени на изложба като чиста порода, въпреки че първоначално е била именувана Абърдийн териер заради областта, която те предимно са обитавали. Сигурно е обаче, че между Западнохайландския бял териер и шотландския териер съществува тясна родствена връзка, като предците им са произхождали от регион Блекмаунт, Пъртшир, и Муър оф Ранък. Използвали са тези кучета, за да се извлекат вредители от скалите, плъхове от подземните им скривалища, както и други вредители от плевните.

Характер

Шотландските териери имат смелост и кураж, който е несъразмерен с техните размери. За непознати шотландският териер може да изглежда донякъде нацупено и сериозно, но за своето семейство и приятели те са предани, жизнерадостни и се привързват лесно. Тези кучета, независимо от предаността към своите стопани, са независими кучета – много мотивирани, забавни и търпеливи по време на обучение.

Здраве

Здравословните проблеми, които се срещат често при шотландския териер, са конкретно заболяване на костите на челюстта, увреждане на мускулната тъкан, която води до крампи, и те са податливи на някои форми на рак, в частност рак на жлъчката и пикочния мехур. Като повечето породи обаче може да страда от наследствени нарушения на зрението и, следователно, е важно да премине очен преглед, преди да бъде чифтосано.

Активност

Шотландските териери не са прекалено взискателни по отношение на вида движение и с готовност ще се приспособят към обстоятелствата, такива каквито са. Възрастният екземпляр трябва да се движи по час на ден, но с радост би приел и повече.

Хранене

Дребните кучета са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Шотландските териери трябва да се щавят от три до четири пъти годишно, като се подстригват главно гръдния кош, крайниците и главата. В междинните периоди косата следва да се разчесва и разресва редовно, особено около устата, брадата и мустаците, по които може да полепнат трохи.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук