Шотландски териер

Шотландски териер

Независимо от малкия им размер, шотландските кучета създават усещането, че това са силни и мощни кучета. Те са с твърда и гъста четина с мек, гъст подкосъм и изпъкнали вежди и мустаци. Като окраска шотландските териери се срещат в черно, златисто-жълтото на пшеницата или са шарени. Възрастните екземпляри достигат ръст 25-28 см и тежат 8,5-10,5 кг.

Шотландски териер
  • размер : Дребно
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Шотландски териер
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Шумно
  • Група : Териер
Шотландски териер
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Среден

Произход

До 1859 г. не е имало информация за тази порода, но през тази година шотландските кучета са били представени на изложба като чиста порода, въпреки че първоначално е била именувана Абърдийн териер заради областта, която те предимно са обитавали. Сигурно е обаче, че между Западнохайландския бял териер и шотландския териер съществува тясна родствена връзка, като предците им са произхождали от регион Блекмаунт, Пъртшир, и Муър оф Ранък. Използвали са тези кучета, за да се извлекат вредители от скалите, плъхове от подземните им скривалища, както и други вредители от плевните.

Характер

Шотландските териери имат смелост и кураж, който е несъразмерен с техните размери. За непознати шотландският териер може да изглежда донякъде нацупено и сериозно, но за своето семейство и приятели те са предани, жизнерадостни и се привързват лесно. Тези кучета, независимо от предаността към своите стопани, са независими кучета – много мотивирани, забавни и търпеливи по време на обучение.

Здраве

Здравословните проблеми, които се срещат често при шотландския териер, са конкретно заболяване на костите на челюстта, увреждане на мускулната тъкан, която води до крампи, и те са податливи на някои форми на рак, в частност рак на жлъчката и пикочния мехур. Като повечето породи обаче може да страда от наследствени нарушения на зрението и, следователно, е важно да премине очен преглед, преди да бъде чифтосано.

Активност

Шотландските териери не са прекалено взискателни по отношение на вида движение и с готовност ще се приспособят към обстоятелствата, такива каквито са. Възрастният екземпляр трябва да се движи по час на ден, но с радост би приел и повече.

Хранене

Дребните кучета са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Шотландските териери трябва да се щавят от три до четири пъти годишно, като се подстригват главно гръдния кош, крайниците и главата. В междинните периоди косата следва да се разчесва и разресва редовно, особено около устата, брадата и мустаците, по които може да полепнат трохи.