Еленово гонче

Еленово гонче

Тези едри, рунтави екземпляри са с много атлетичен вид. Счита се, че между тях и гъстокосместия грейхаунд има много голяма прилика. Окраската им се среща в най-различни цветове – в тъмно сиво-синкаво, в по-тъмните и светли нюанси на сивото, в сивкаво-кафяво и жълто; в песъкливо-червеникаво или в червеникавите оттенъци на светлобежово на ситни черни точки. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст от 76 см и тежат около 45,5 кг, а женските са с ръст от 71 см и тегло от 36,5 кг.

Еленово гонче
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Еленово гонче
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Обикновено тихо
  • Група : Хрътка
Еленово гонче
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Ниско

Произход

Хрътки с рунтава козина са съществували в Шотландия още преди XVI век. Казват, че хрътките се появяват в Обединеното кралство още преди римското нашествие. Когато се пренасят в Шотландските възвишения обаче се оказва, че заради късата козина оцеляването на тези хрътки в студените зими остава под въпрос. Вероятно именно тогава се извършва кръстоска с местните гъстокосмести кучета, резултатът от който е породата Еленово гонче (Диърхаунд). Те се използват в стадата от шотландски главатари за лов на сърни. Били са дотолкова мощни, че да повалят елен.

Характер

Еленовото гонче е дружелюбно и благо куче. Те се отнасят добре към децата но това не ги прави особено добри кучета-пазачи, защото не са от най-лаещите. Повечето екземпляри са с много мощен ловджийски инстинкт. Затова е важно отрано да познават останалите домашни любимци, особено котките в дома.

Здраве

По отношение на здравето, Диърхаундът е предразположен към някои агресивни форми на рака на костите и сърдечни заболявания. Други наследствени заболявания са нарушенията на чернодробната функция и зрението, но, ако се проверяват редовно и чифтосването се извършва правилно, вероятността те да се проявят ще е малка.

Активност

Активността на диърхаундите трябва да се ограничава. Възрастните екземпляри са енергични с атлетично телосложение. Затова те трябва да са поне по два часа на ден навън, където те да тичат необезпокоявани.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при Диърхаундите. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Хрътките трябва редовно да се разчесват, поне по два или три пъти седмично. В зависимост от нейното състояние козината може да се щави на ръка по веднъж или два пъти годишно.