NPPE Breed Library Info Page

Еленово гонче

Еленово гонче

Тези едри, рунтави екземпляри са с много атлетичен вид. Счита се, че между тях и гъстокосместия грейхаунд има много голяма прилика. Окраската им се среща в най-различни цветове – в тъмно сиво-синкаво, в по-тъмните и светли нюанси на сивото, в сивкаво-кафяво и жълто; в песъкливо-червеникаво или в червеникавите оттенъци на светлобежово на ситни черни точки. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст от 76 см и тежат около 45,5 кг, а женските са с ръст от 71 см и тегло от 36,5 кг.

Еленово гонче
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Еленово гонче
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Обикновено тихо
  • Група : Хрътка
Еленово гонче
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Ниско

Произход

Хрътки с рунтава козина са съществували в Шотландия още преди XVI век. Казват, че хрътките се появяват в Обединеното кралство още преди римското нашествие. Когато се пренасят в Шотландските възвишения обаче се оказва, че заради късата козина оцеляването на тези хрътки в студените зими остава под въпрос. Вероятно именно тогава се извършва кръстоска с местните гъстокосмести кучета, резултатът от който е породата Еленово гонче (Диърхаунд). Те се използват в стадата от шотландски главатари за лов на сърни. Били са дотолкова мощни, че да повалят елен.

Характер

Еленовото гонче е дружелюбно и благо куче. Те се отнасят добре към децата но това не ги прави особено добри кучета-пазачи, защото не са от най-лаещите. Повечето екземпляри са с много мощен ловджийски инстинкт. Затова е важно отрано да познават останалите домашни любимци, особено котките в дома.

Здраве

По отношение на здравето, Диърхаундът е предразположен към някои агресивни форми на рака на костите и сърдечни заболявания. Други наследствени заболявания са нарушенията на чернодробната функция и зрението, но, ако се проверяват редовно и чифтосването се извършва правилно, вероятността те да се проявят ще е малка.

Активност

Активността на диърхаундите трябва да се ограничава. Възрастните екземпляри са енергични с атлетично телосложение. Затова те трябва да са поне по два часа на ден навън, където те да тичат необезпокоявани.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при Диърхаундите. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Хрътките трябва редовно да се разчесват, поне по два или три пъти седмично. В зависимост от нейното състояние козината може да се щави на ръка по веднъж или два пъти годишно.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук