NPPE Breed Library Info Page

Шотландски сетер

Шотландски сетер | Породи кучета

Тези едри кучета са с добре развит гръден кош и мускулести крайници. Имат елегантна стойка, от която струи достойнство. Мощни са и безспорно могат да ловуват с часове. Козината им е права и копринена на допир, като окраската им е в черно и червеникаво-кафяво и тежък мъхнат косъм по крайниците, гърдите, корема, ушите и опашката. Възрастният мъжки екземпляр достига ръст от 66 см и тежи 29,5 кг, а женският е с ръст от 62 см и тегло от 25,5 кг.

Шотландски сетер | Породи кучета
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Шотландски сетер | Породи кучета
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Хрътка
Шотландски сетер | Породи кучета
  • Самостоятелен престой :От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Ниско

Произход

За първи път за породата Шотландски сетер се споменава през 1620 г. като за черно-кафявото куче, което сякаш е залегнало в засада. Произхожда от Испанския пойнтер и различни ранни породи на шпаньола. Породата е именувана в чест на четвъртия дюк на Гордън, който през 1827 г. се заема да създаде специална порода за своя замък в Банфшър, Шотландия. Шотландският сетер е единствената местна порода гонче и е чифтосано специално за лов на диви птици, особено яребици. По-издръжливо отколкото останалите породи хрътки, Шотландският сетер може да се справи с блатния лов и има репутацията на особено ефективно гонче, въпреки че при донасянето на дивеча се бавят повече отколкото останалите.

Характер

Това е мило и чувствително куче и, бъде ли обучено добре, ще е идеалният спътник за вас. Без обучение може да развие свръхактивност. Този дружелюбен и общителен сетер ще бъде предан на своя стопанин, но ще са му нужни няколко минути, преди да доближи непознат. Следва да помните, че Шотландският сетер е с по-силна воля, отколкото останалите ловни породи и ще ви е нужна последователност в обучението.

Здраве

Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Това куче е чифтосано, така че да проявява сила и издръжливост и се ползва с репутацията на най-издръжливото и работоспособно гонче. Това е причината именно този домашен любимец да бъде извеждан поне по два часа на ден, за да може да е здраво и в добра форма. Включването им в едно или друго занимание, в която острият му ловджийски нюх ще се прояви. Такива например са обучението за тръгване по следа и подготовката за състезания за хрътки.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при породата Шотландски сетер. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Това куче е с полу-дълга козина и трябва да се разчесва и разресва редовно, поне по два пъти в седмицата. Ушите също трябва да се почистват редовно, защото, тъй като са дълги и приклепнали, не се продухват и това може да ги възпали.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук