NPPE Breed Library Info Page

Шиперке

Шиперке

Дребното набито куче изглежда като шпиц, като козината е гъста и груба. Опашката е извита над гърба, освен ако кучето не се е родило без опашка. С лисича муцуна е и с щръкнали уши, като породата обикновено е с черна окраска, а козината – в монохромен цвят. Възрастните екземпляри достигат ръст 21-33 см и тежат 5,5-5,7 кг.

Шиперке
  • размер : Дребно
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : Веднъж седмично
Шиперке
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Шумно
  • Група : Служебно
Шиперке
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Високо

Произход

Някои твърдят, че породата шиперке е мини овчарка, т.е. по-дребната версия на черната овчарка от Льовен, Белгия. Други са убедени, че това е порода шпиц и сходството с тази порода със сигурност е по-голямо. Независимо от това е известно, че тя датира от XVII век, като през 1690 г. за първи път се организира изложба в Кралския дворец в Брюксел. Използва се по каналите в Белгия, като охранява баржове и често съпътства обущарите и се справя отлично с гризачи.

Характер

Това дребно куче е жизнено и е винаги нащрек. Освен това, е предано, отзивчиво и с благ характер. Може да е инат, който не слуша, особено когато е около други кучета, ако не се социализира още като малко.

Здраве

В общия случай това е доста жилава порода, но може да страда от някои наследствени неврологични заболявания и заболявания на тазобедрената става.

Активност

Трябват му по 30 минути движение на ден, въпреки че с удоволствие ще приеме дори повече, ако можете да му го предложите.

Хранене

Дребните кучета са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Kозината е дебела и гъста. В общия случай тя е гладка и плътно прилепнала към тялото, но окосмяването е по-гъсто около врата и по гърба на хълбоците сякаш е сложило кюлоти. Щателното разчесване по веднъж седмично ще го поддържа в добро състояние.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук