NPPE Breed Library Info Page

Шетландска овчарка

Шетландска овчарка | Породи кучета

Кучето от дребно до средно. Шетландската овчарка е с грациозна и изящна физика. Козината е дълга, като окосмяването е по-гъсто по врата и гръдния кош. Косъмът е по-дълъг по крайниците и опашката. Окраската на козината може да е най-различна., така както нейната петнистост и съчетания от цветове. За повече информация вижте характеристиките на породата. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст от максимум 37 см, а женските – 35,5 см. Теглото на възрастния екземпляр е 6-12 кг.

Шетландска овчарка | Породи кучета
  • размер : Дребно
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : Ежедневно
Шетландска овчарка | Породи кучета
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Силно
  • Шум : Шумно
  • Група : Пастирско
Шетландска овчарка | Породи кучета
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Среден

Произход

Именувана в чест на Шетландските острови, североизточна Шотландия, породата Шетландска овчарка е пазела стада в така суровите местни условия. Първоначално се счита, че това е била кръстоска между много видове, включително различните разновидности на породата шпиц и шотландската овчарка. Впоследствие към нея се добавя и дребното грубокосместо коли. Това прави местен шетландец на име Джеймс Логи. Така се появява породата във вида, в който я виждаме до ден-днешен. Затова не е учудващо, че през 1908 г. Логи е избран за първия секретар на Шетландския клуб на породата.

Характер

С тази си бляскава и грациозна външност, няма нищо против да влее непресъхващата си енергия и сила в интензивна работа. Да, изцяло предан е на своя стопанин, но може да прояви истински характер по отношение на непознати. Шетландската овчарка е винаги нащрек и ще изпита нужда да привлече вниманието ви към онова, което не убягва на погледа му. Това негово качество може да ви създаде проблеми със съседите и/или ако не сте се научили да контролирате кучето, и неговият лай по-специално.

Здраве

Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Кучето трябва да се извежда по час на ден, макар че с неговата енергия то би приело и по-дълга разходка. Върви редом до стопанина си, обича обученията и се справя отлично в кучешките спортове, в т.ч. в състезанията за пъргавина, послушание и ловене на топка във въздуха.

Хранене

Дребните кучета са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Шетландската овчарка е с козина, която изисква интензивна грижа, като четината е дълга и права, а подкосъмът – къс, бухнал и плътен. Необходимо е разчесването да се извършва ежедневно. В противен случай тази задача ще се превърне в истинско изпитание. Не разчешете ли възлите, козината ще се сплъсти безвъзвратно.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук