NPPE Breed Library Info Page

Шар пей

Шар пей

Можете лесно да я разпознаете по отпуснатите гънки по тялото и „уж“ намръщеното им изражение. С четвъртита форма, с къс торс и излъчват мощ с масивната си костна структура. Козината им е къса, щръкнала и груба. Можете да купите шар пей с най-различни окраски. За повече информация вижте характеристиките на породата. Възрастният мъжки екземпляр шар пей достига ръст 46-51 см и тежи около 18 кг.

Шар пей
  • размер : Среден
  • Козина : Къса/твърда
  • Козина : Веднъж седмично
Шар пей
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Обикновено тихо
  • Група : Служебно
Шар пей
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Ниско
  • Пазач : Високо

Произход

Породата шар пей съществува от векове и е кръстоска между английски дог и северните породи. За него е характерен синкавият език на чау-чау – също включена в процеса на чифтосване. Първоначално породата е считана за деликатес в Китай, а впоследствие в континенталната му част бива забранена със закон. Така кучето бива застрашено от изчезване. За щастие, специалистът Матго Ло възражда интереса на Запада към породата и така и досега тези кучета се разхождат по планетата Земя. Това се случва през 70-те години на ХХ век. И до ден-днешен обаче това е най-рядко срещаната порода в света!

Характер

Ако бъде социализиран добре, шар пей ще бъде истински предан на семейството, в което живее. Макар предани, игриви и динамични, са и инат, който пази ревностно територията си. Затова, не бъде ли обучено отрано, ще си имате проблеми. По природа проявяват подозрителност към непознати. Котките няма да им пречат, ако се познават с тях от кутрета. Същото обаче не може да се каже за кучетата. Студът не им понася.

Здраве

Най-често срещаните здравословни проблеми на шар пей са кожните инфекции в наистина дълбоките кожни гънки и различните форми на нарушение на зрението. Може да страдат от конкретно заболяване, което предизвиква повишаване на телесната температура и подуване на ставите (фамилиален синдром на шар пей).

Активност

Макар да е порода с активен начин на живот, кучетата шар пей ще са доволни, колкото и движение да му предлагате, стига да може да си играе необезпокоявано. Възрастният екземпляр трябва да се движи около час на ден, въпреки че с радост би приело повече. Ако кучето прояви агресия към други кучета, трябва да му сложите каишка или да го държите, за да е сигурно, че няма да създава проблеми.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Опашката на някои разновидности сякаш е залепнала към тялото. Затова трябва ежедневно да преглеждате и почиствате околоопашната зона, за да предотвратите инфекция. Това важи и за очите. Козината трябва да се почиства с мека четка.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук