Санбернар със средна до дълга козина

Санбернар | Породи кучета

Тази порода се разпознава отведнъж, а санбернарите са високи с масивна структура. Това са кучета с добре развита мускулатура и с големи, направо внушителни глави. Способни са да преминат през много неравни терени с бавни и плавни движения. Тази порода може да е с окраска в оранжево, махагонов цвят на петна, червеникаво на петна, или бяло с цветни петна. Възрастният мъжки екземпляр достига ръст от 75 см, а женският – 70 см. Теглото им е приблизително 68-91 кг.

Санбернар | Породи кучета
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Санбернар | Породи кучета
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Силно
  • Шум : Обикновено тихо
  • Група : Работно
Санбернар | Породи кучета
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Среден

Произход

Породата санбернар е именувано в чест на страноприемницата „Голям Сен Бернар“, учреден през 980 г. сл. Хр. от Сен Бернар де Ментон. Било е убежище за окъснелите да минат през опасния алпийски проход между Швейцария и Италия. До 1707 г. изтормозените от работа монаси осъзнават, че кучетата – със своето остро обоняние, сила и не пропускаща вода козина – са имали всичко необходимо, за да спасяват пътници благодарение на вроденото им чувство за ориентация. Създават своя програма за чифтосване и ги наричат алпийски дог. За едно куче на име Бари се носят легенди, че е спасило живота на 40 души.

Характер

Точно определение за санбернара би било „деликатност с гигантски размери“. С добро чувство за хумор е, на него може да се разчита и обича семейния живот. Това са много предани хора, които лаят рядко, но биха защитили вас и вашата собственост, когато това е необходимо. В обичайния случай приемат други домашни любимци без проблеми. Младите екземпляри трябва да се обучават от ранна възраст да не дърпат каишката, защото, пораснат ли, едва ли бихте могли да ги удържите.

Здраве

Най-сериозните здравословни проблеми, които се наблюдават при санбернара, са нарушенията в костната структура, включително рак на костите, епилепсия и сърдечни заболявания. Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване на ставите, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

За да се избегне прекомерното напрежение върху костите и крехките тъкани на кутретата, трябва постепенно да увеличавате продължителността на разходките. Това важи дори за възрастните екземпляри. Предвид огромните си размери, те не се нуждаят особено от прекалено много движение, около час на ден.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, се нуждае от по-различен баланс, с които да се посрещнат нуждите от витамини и минерали на ставите и хрущялната тъкан на кучето. Стомашните проблеми са нещо често срещано за породата. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Две са разновидностите на козината – гладкокосместата и грубокосместата. Гладката е с къс косъм, а грубата – с дълъг. Разчесването не е проблем освен голямото количество козина! Трябва да се разчесват или разресват по няколко пъти на седмица, за да се приберат падналите косми. Ушите следва да се държат чисти и очите трябва да се проверяват много редовно, особено кучетата с паднали клепачи. Санбернарите са чисти животни, но имат склонност към слюнявене.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук