Самоед

Самоед | Породи кучета

Самоедът е порода шпиц със средни до едри размери, като за него са типични щръкналите уши и извитата над гърба опашка. Те са с дебела, гъста козина, която е и водоустойчива. Лапите им са плоски и по тях има гъсто окосмяване. Изглеждат така сякаш са сложили снегоходки, които пречат на снега да се задържа между пръстите. Самоедът може да е изцяло бял, бял и светлокафяв, или бежов на цвят. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст от 51-56 см, а женските – 46-51 см. Тежат между 23 и 30 кг.

Самоед | Породи кучета
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : Ежедневно
Самоед | Породи кучета
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Силно
  • Шум : Шумно
  • Група : Пастирско
Самоед | Породи кучета
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Ниско
  • Пазач : Високо

Произход

Самоедът е куче-пазач от Северна Русия, което получава името си от номадското племе, в което е живеело. Охранявали са и северни елени от стадата. Самоедът е верен другар на племето и дори е спял в техните юрти, поради което са развили добро усещане за живот в семейството. От време на време са били използвани за теглене на шейни или лодки. Много са били изследователите, използвали тези кучета в началото на века. Нищо чудно, тъй като е нараствал и броят на полярните експедиции. След техния край много от изследователите са се връщали по домовете си с тях. Популярността им расте много бързо и се ползват с успех до ден-днешен.

Характер

Като цяло, това е дружелюбно, открито и предано куче. Защитават дома си и ще излае при всяко идване на гостенин, било той канен или не. Обича да участва в семейните дейности и може да започне да руши и да лае, ако остане твърде задълго сам или ако заскучае. Обичат да рият и са повече от добри в забягването нанякъде. Ето защо от съществено значение е дворът да е с надеждна ограда. Трябва да се социализират отрано, особено с котките и другите домашни любимци. Могат доста да лаят.

Здраве

Основното наследствено заболяване на самоеда е, че страда от особена форма на бъбречно заболяване. Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Кучето самоед трябва да се движи доста, с каишка или без. Ще усетите естествената му склонност да се дърпа и трябва да го обучите да се движи до вас. Можете да използвате и намордник. Възрастният екземпляр трябва да се движи по два часа на ден.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при тази порода. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Изисква сериозна поддръжка, що се отнася до разчесване и е важно в развъдника да ви бъде разяснено в подробности какво да очаквате от вашето куче. С ежедневно разчесване козината ще се изглежда чиста, като трябва да го правите по-щателно поне веднъж седмично. Ако козината се намокри или накаля, нека да изсъхне. Тогава ще е по-лесно да изчесвате мръсотията от козината. В своята родина козината на самоеда ще линее по веднъж годишно, в общия случай през лятото. В домове с централно отопление обаче, те може да линеят по два пъти годишно. Когато козината линее, тя ще се сипе по целия дом и ще трябва да я разчесвате по-редовно. Обикновено мъжките екземпляри имат по-дълга козина, отколкото женските.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук