Салуки

Салуки (персийска хрътка) | Породи кучета

Грациозната и атлетична хрътка със средни размери е с мекаи гладка козина, като често окосмяването е по-гъсто по краката и ушите, а понякога и в областта на трахеята. Гладкото окосмяване на салуки не е така гъсто. Козината може да е с окраска в произволен цвят или няколко цвята, но не и пъстра. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст от 58-71 см, а женските са по-дребни. При достигане на зряла възраст теглото е 13-30 кг.

Салуки (персийска хрътка) | Породи кучета
  • размер : Среден
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : Веднъж седмично
Салуки (персийска хрътка) | Породи кучета
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Обикновено тихо
  • Група : Хрътка
Салуки (персийска хрътка) | Породи кучета
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Ниско

Произход

Древната порода Салуки е ловджийско куче от пустинята, което е чифтосвано от хиляди години от бедуините, за да лови риба. Череп на това куче от 3500 г. пр. Хр. е открит на археологически обект в месопотамския град Тепе Гавра, днес Северен Ирак. Счита се, че произхожда от Салук или Селеукия, древни арабски градове. Породата е известна и като хрътката-газел, именувана в чест на обекта на нейния лов.

Характер

Подобно на повечето хрътки салуки страни от непознати, а често и от познати. Това е независимо куче е с достойна осанка, но може да е свръхчувствително и нервно. Да е насаме не му допада, като често усещането прераства в безпокойство, когато семейството му го няма задълго. Към любимите си хора то може да прояви голяма привързаност.

Здраве

В общия случай породата е издръжлива и най-често срещаният здравословен проблем при нея са сърдечните заболявания.

Активност

Салуки трябва да се движи по два часа на ден, за да се натича на воля. Това куче е спринтьор и обича да тича в оградени пространства – там, където не може да нарани никого, дори да е по следа на лястовица или заек. Обучението с тези кучета е наистина важно и командата за изучаване на командата „Ела!“ трябва да бъде ваш основен приоритет. В общия случай салуки е непринуден и се чувства наистина като у дома си вкъщи.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Козината на салуки трябва да се разчесва по два пъти седмично, като се обръща специално внимание на окосмяването (ако има такова). В противен случай може да се сплъсти.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук