Ротвайлер

Ротвайлер

Ротвайлерите са едри, компактни кучета с монохромна черна козина с ясно очертани ръждиви белези. Както може да се очаква от размера им, в тях има сила и мощ, както и пъргавина, лекота и способност да тичат и скачат. Възрастните женски екземпляри достигат височина от 58-64 см и тежат близо 38 кг. Мъжките на свой ред са с ръст 63-69 см и тегло 50 кг.

Ротвайлер
  • размер : Едра
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : По-малко от седмица
Ротвайлер
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Работно
Ротвайлер
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Високо

Произход

Предшественици на ротвайлера са кучетата, с които римските легиони са подкарвали и пазели добитъка при прекосяването на Алпите. През Средновековието в Ротвайл, Германия, между тези кучета се осъществява кръстоска с местните овчарки до получаването на ротвайлер мецгерхунд, кучето на местните месари. Ходейки от град на град са използвали тези кучета за подкарване и опазване на добитъка. През XIX век тази дейност става незаконна в Германия и през 1914 г. се наблюдава упадък на породата Ротвайлер, която отново се въвежда в употреба, което е доказателство за физическите и умствените му способности.

Характер

Стопаните им, а и тяхното семейство като цяло, могат да разчитат безусловно на това куче. С радост ще защитят тях и тяхната собственост. Това е порода, която се ползва с успех сред специалисти без скрупули. Затова е важно да се открие добре възпитано кутре, което общува добре, защото темпераментът им може да е най-различен. Не следва да се придава твърде голямо значение на социализирането и обучението от ранна възраст. Тази порода не е подходяща за неопитни стопани или такива, които ще купуват куче за първи път.

Здраве

Като повечето породи обаче не е изключено да развие здравословни проблеми в областта на корема, като например разширяване на стомаха, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват тазобедрените кости на кучето.

Активност

Ротвайлерите трябва да се движат наистина много! Не го ли направят, поведенческите проблеми ще се роят. Обичат да тичат в гората и в открити пространства, но дори тогава нямат желанието да се отделят задълго от своите стопани. На възрастния екземпляр са необходими два или повече часа движение на ден.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при ротвайлерите. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Това е една от най-лесните за поддържане породи, като е достатъчно от време на време да прочиствате козината с гумена ръкавица. Това трябва да се прави по-редовно по време на периода на линеене.