Родезийски риджбек

Родезийски риджбек

Родезийският риджбек е едра, динамична порода с монохромна окраска. Късата козина е с характерен път, който дели косъма по гърба надве. Възрастните мъжки екземпляри са мощни и пъргави, достигат ръст 30,5 см и тежат около 30-7 кг. Женските екземпляри достигат ръст 61-66 см и тегло 30-39 кг. Окраската на козината е монохромна, от светло-жълтите до червеникавите нюанси на пшеницата.

Родезийски риджбек
  • размер : Едра
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : Веднъж седмично
Родезийски риджбек
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Обикновено тихо
  • Група : Хрътка
Родезийски риджбек
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Ниско
  • Пазач : Високо

Произход

Хутентотите от Южна Африка са използвали родезийския риджбек като ловджийско куче и компаньон още през XV век. Били са чифтосвани за лов на едър дивеч. Тръгвали са по неговите следи и са го притискали, без да го атакуват. Просто са лаели, за да съобщят на ловеца, че гонката е приключила. През XIX век европейски заселници осъществяват кръстоска с мастифи и хрътки до получаването на родезийския риджбек във вида, познат днес. Днес са малко кучетата, които се използват за лов, както е било в началото. Сега по-скоро са пазачи и компаньони.

Характер

Това куче е силно и мощно, като опърничавостта му може да варира от инат до решителност. Въпреки че вкъщи е доста спокойно и уверено, страни усилено от непознати. Това не е идеалната порода за стопани, които не са имали куче досега. Трябва им опитен стопанин и обучение, като щателното обучение трябва да започне отрано.

Здраве

При родезийския риджбек са възможни някои наследствени дефекти по гръбначния стълб (дермоиден синус) и всички кутрета трябва да се проверяват за предразположеност към това заболяване още при самото раждане. Като повечето породи има вероятност да развият дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват тазобедрените кости на кучето.

Активност

Възрастният екземпляр изисква движение по два часа на ден. Има мощен охранителен инстинкт, поради което трябва да влезете в затворено и безопасно пространство, преди да свалите каишката. От съществено значение е заучаването на командата „Ела!“.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при тази порода. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Що се отнася до обгрижването, не са необходими кой знае колко грижи. Късата козина може да се разчесва с гумена ръкавица веднъж или два пъти седмично.