NPPE Breed Library Info Page

Японски шибу ину

Японски шибу ину

Породата е здрав шпиц със средни размери, т.е. е с щръкнали уши, дебела козина и извита опашка. По-дребната версия на акита възрастните мъжки екземпляри достигат ръст от 39,5 см, а женските екземпляри – 36,5 см. Дебелият и мек подкосъм е покрит с твърда и права четина, чиято окраска е в червеникаво, в червеникавия оттенък на сусама (червеникав с големи защитни косми), черно и жълтокафяво, или бяло.

Японски шибу ину
  • размер : Среден
  • Козина : Къса/твърда
  • Козина : Веднъж седмично
Японски шибу ину
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Силно
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Служебно
Японски шибу ину
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Ниско
  • Пазач : Среден

Произход

Създадена за лов и сплашване на дребен дивеч в японските планини, породата шиба ину е по-дребната версия на акита. В превод от японски шиба ину означава „дребно куче“. Това е една от най-старите известни породи, датиращи от III век пр. Хр. Шиба ину е почти на изчезване през Втората световна война, но малкото останали екземпляри, оцелели след бомбардировките и епидемията от гана за спасяване на породата, бяха чифтосани за спасяване на породата.

Характер

Това е динамично и дружелюбно куче, което винаги е нащрек. Независимо е и с мощен ловджийски нюх. От съществено значение е социализирането да се извърши отрано и старателно, за да може да приема другите кучета. Необичайна черта е „писъкът на Шиба“, който кучето издава при превъзбуда или когато има повод за безпокойство.

Здраве

В общия случай шиба ину е жилава порода, която се радва на добро здраве. Подобно на много породи обаче са възможни нарушения на зрението. Ето защо кучетата, които ще бъдат използвани за развъждане, трябва да минат рутинен очен преглед.

Активност

Необходимо е да се извежда поне по един час дневно. Поради огромното им желание за преследване се уверете, че кучето е научило командата „Ела!“, преди да свалите каишката и нека играе в обезопасени и затворени пространства.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Шиба ину е много чиста порода. Всъщност, то се пощи като котка. Козината обаче се нуждае от разчесване от поне веднъж седмично и когато козината започне да линее, ще осъзнаете доколко гъста е всъщност тя!

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук