Японски шибу ину

Японски шибу ину

Породата е здрав шпиц със средни размери, т.е. е с щръкнали уши, дебела козина и извита опашка. По-дребната версия на акита възрастните мъжки екземпляри достигат ръст от 39,5 см, а женските екземпляри – 36,5 см. Дебелият и мек подкосъм е покрит с твърда и права четина, чиято окраска е в червеникаво, в червеникавия оттенък на сусама (червеникав с големи защитни косми), черно и жълтокафяво, или бяло.

Японски шибу ину
  • размер : Среден
  • Козина : Къса/твърда
  • Козина : Веднъж седмично
Японски шибу ину
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Силно
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Служебно
Японски шибу ину
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Ниско
  • Пазач : Среден

Произход

Създадена за лов и сплашване на дребен дивеч в японските планини, породата шиба ину е по-дребната версия на акита. В превод от японски шиба ину означава „дребно куче“. Това е една от най-старите известни породи, датиращи от III век пр. Хр. Шиба ину е почти на изчезване през Втората световна война, но малкото останали екземпляри, оцелели след бомбардировките и епидемията от гана за спасяване на породата, бяха чифтосани за спасяване на породата.

Характер

Това е динамично и дружелюбно куче, което винаги е нащрек. Независимо е и с мощен ловджийски нюх. От съществено значение е социализирането да се извърши отрано и старателно, за да може да приема другите кучета. Необичайна черта е „писъкът на Шиба“, който кучето издава при превъзбуда или когато има повод за безпокойство.

Здраве

В общия случай шиба ину е жилава порода, която се радва на добро здраве. Подобно на много породи обаче са възможни нарушения на зрението. Ето защо кучетата, които ще бъдат използвани за развъждане, трябва да минат рутинен очен преглед.

Активност

Необходимо е да се извежда поне по един час дневно. Поради огромното им желание за преследване се уверете, че кучето е научило командата „Ела!“, преди да свалите каишката и нека играе в обезопасени и затворени пространства.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Шиба ину е много чиста порода. Всъщност, то се пощи като котка. Козината обаче се нуждае от разчесване от поне веднъж седмично и когато козината започне да линее, ще осъзнаете доколко гъста е всъщност тя!