NPPE Breed Library Info Page

Японски шпиц

Японски шпиц

Породата е с дребен до среден размер и в общия случай прилича на шпица, като козината му е дебела и щръкнала, а муцуната – лисича с триъгълни очи. Добре оформената опашка е извита над гърба. Възрастните мъжки екземпляри са с ръст 34-37 см, а женските – 30-34 см. Тежат около 5-6 кг.

Японски шпиц
  • размер : Дребно
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Японски шпиц
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Силно
  • Шум : Шумно
  • Група : Служебно
Японски шпиц
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Среден

Произход

Породата Японски шпиц се създава в Япония от кръстоска между породите бял шпиц от Северна Европа и Северна Америка. Такива например са немският и руският шпиц и самоедът. Получената в резултат порода спада към две категории размери. Едрата порода, наречена „Само“, и малкият „Шпиц“ и впоследствие последната порода се превръща в популярно куче-компаньон в Япония, останалата част от Европа и, след това, в света.

Характер

Първоначално малко резервиран към непознати, Японският шпиц се привързва лесно и засвидетелства своята преданост на всички, които обича. С бдителността и живостта си му допада да наглежда къщата и двора, и ще излае, ако нещо необичайно привлече вниманието му. Това е прекрасно семейно куче, което еднакво добре се разбира както с хората, така и с други животни.

Здраве

В общия случай японският шпиц се радва на добро здраве. Подобно на много други дребни породи, капачките на коленете им са слаби и може да прищракват от време на време (луксация на пателата).

Активност

Породата трябва да се извежда поне по час на ден. Завали ли, лъскавата бяла козина се цапа лесно, но подсуши ли се, всякаква кал по това куче може да се изреше удивително бързо и пак ще бъде чиста.

Хранене

Дребните кучета са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Мекият подкосъм е много дебел и щръкналата четина е права и дълга около врата, гърдите и раменете – един истински лъв с грива. Окосмяването по опашката също е много гъсто. С разчесване през ден козината никога няма да е сплъстена. Ще е необходимо да полагате ежедневни грижи в периода на линеене.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук