This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.
NPPE Breed Library Info Page

Акита ину

Акита ину

Японските кучета Акита са едри и мощни кучета, в които има и разум, и достойнство. Гордата вдигнатата брадичка и не по-малко гордата осанка е подсилена от малките им уши и тъмни очи. Те оформят впечатляваща картина с техните дебели, плюшени козини в червеникаво и жълтокафяво, сусамено жълто, пъстро и бяло. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст 64-70 см, а женските – 58-64 см. Тежат между 34 и 50 кг.

Акита ину
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Акита ину
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Силно
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Служебно
Акита ину
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Ниско
  • Пазач : Високо

Произход

Породата Акита е най-едрата от всички японски породи и първоначалната кръстоска се осъществява през XVII век, носеща същото име. Някои считат, че са били чифтосани за ловни цели, на диви глигани, сърни и кафяви мечки например, докато други – за бой с кучета. Когато обаче този спорт запада в Япония, а и в Европа, кучетата се използват и за лов. В края на XIX век се внасят и други породи, като популярността на японските породи запада. Тогава се учредява Обществото по опазване на японските кучета с цел опазване на местните породи, като всички те са обявени за национални паметници.

Характер

Това са мощни кучета като тяло и характер, и не се препоръчват за стопани, които купуват куче за първи път. Необходимо е стопаните им да са опитни и да се осъществи социализация и обучение от ранна възраст. По отношение на семейството обаче са много предани. Това са смели хрътки с лек характер и затова не лаят толкова много. Ловджийските им инстинкти са мощни и това трябва да се помни винаги.

Здраве

Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Породата Акита трябва да се движи много, за да запази мощната си мускулатура. Ако някой ден обаче ви се наложи да пропуснете разходка, то няма да ви се разсърди. Помнете обаче че това са ловджийски кучета и трябва да им давате възможност да тичат на воля.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при породата Акита ино. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Козината трябва да се разчесва щателно по два-три пъти седмично, за да изглежда максимално добре и два пъти годишно в периодите на активно линеене, като следва да се използва метален, двуредов гребен.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук