NPPE Breed Library Info Page

Декоративен пудел

Декоративен пудел

Декоративният пудел е с благородна осанка, остра муцуна и дълъг врат. Козината е бухнала, къдрава и често се оформя от фризьор и окраската е с най-различни нюанси, включително синкаво, сивкаво, сребристо, кафеникаво, оранжево-розово и бежово. За повече информация вижте характеристиките на породата. Възрастният екземпляр достига ръст от 28 см и тежи не повече от 4,5 кг.

Декоративен пудел
  • размер : Мини
  • Козина : Рипсена/мека и гъста
  • Козина : Ежедневно
Декоративен пудел
  • Алергии : Да
  • Падане на козина : Няма
  • Шум : Шумно
  • Група : Служебно
Декоративен пудел
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Среден

Произход

В този си дребен размер пуделът съществува от поне 500 години. През XVII-XVIII век пуделът се превръща в любимец на аристокрацията, която е искала още размерът на мини разновидността да се умали. Така се появява породата декоративен пудел. Пудел е дума с немски произход и означава „цопване във водата“, а стандартната порода е водният ретривър, който се ползва с голяма популярност, от който произхождат мини пуделът и декоративният пудел.

Характер

Това е жизнерадостно куче, което се привързва лесно, което го прави отличен компаньон. Може да е добро куче-пазач, което съобщава кога пристига гостенин, но в общия случай е с добър нрав. Декоративните пудели са необичайно чувствителни на промяната в интонацията и реагират добре на обучение. Трябва да предупредите децата си как да се отнасят внимателно с тези деликатни дребосъци.

Здраве

Подобно на повечето дребни породи обаче слабите капачки на коленете им може от време на време да прищракват (луксация на пателата). Податливи са на заболявания на тазобедрената става и на наследствени нарушения на зрението, като по този повод задължително трябва да го заведете при ветеринар.

Активност

Това е относително активна порода, която обича да излиза на разходки и така обича да играе. Не е лоша идея да се включва във всякакви дейности за здравия му дух, а и за здравото му тяло. Пуделите са послушни, пъргави и във всякакви други спортове, които подлагат на тест качествата на кучетата.

Хранене

Мини кучетата са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо изразходват калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Декоративните пудели не линеят, което ги прави подходящи за алергични хора. Дали това обаче е така, сами трябва да се уверите. Козината им не изисква голямо обгрижване, като в общия случай изисква помощ от професионалист, както и редовно разресване и разчесване в дома. Пуделът трябва да се води на фризьор поне веднъж на всеки шест седмици или можете да се научите как да го правите сами.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук