NPPE Breed Library Info Page

Португалско водно куче

Португалско водно куче

То е с четвъртита форма, средни размери и развита мускулатура. Два са срещаните видове козина – едната е доста дълга и вълниста, а другата е по-къса, груба и е доста накъдрена. Кучетата, които ще се явяват на изложби, се подстригват. Подкъсява се косъмът по муцуната, хълбоците и част от опашката. Козината се среща в черно, бяло, кафеникаво, черно-бяло, и в кафяво и бяло. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст 50-57 см и тегло 19-25 кг, а женските са с ръст 43-52 см и тегло 16-22 кг.

Португалско водно куче
  • размер : Среден
  • Козина : Рипсена/мека и гъста
  • Козина : Ежедневно
Португалско водно куче
  • Алергии : Да
  • Падане на козина : Няма
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Работно
Португалско водно куче
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Среден

Произход

За първи път за това черно и рунтаво куче, наподобяващо португалското водно куче, се споменава през XII век. Било е чифтосвано, за да развие способности да носи мрежи на рибарите и за да им помага с други дейности, като например да пренася мрежа до друга лодка. При необходимост е пазело лодките. През 60-те години на ХХ век броят на екземплярите от тази порода намалява. С промяната на рибарските методи изчезва и нуждата от тях като работни кучета. Това рядко породисто куче е включено в списъка на изчезващите видове, но често може да се види на кучешки изложби и от куче, което е било използвано единствено за риболовни цели, се превръща в декоративно куче.

Характер

Това уравновесено и динамично куче е смело и учи бързо. Тази предана и бдителна хрътка е неизменният пазач на дома и, макар да е голям инат и да има пропуски във възпитанието, то обикновено слуша хората, които харесва.

Здраве

Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето. Те също следва да преминат ДНК тест, защото това сериозно сърдечно заболяване, макар да се среща рядко, не е изключено за тази порода.

Активност

Португалското водно куче трябва да се извежда поне по час на ден, за предпочитане и по-задълго. Това куче наистина обича водата. Ще го видите да цопва в някой язовир, така и да се гмурка в него и ще има да се радвате на вълничките, които остават след него, преди да го видите пак! Уверете се, че е на каишка там, където може да не е безопасно за него (например замръзнали езера и т.н.).

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Както вече беше описано, има два вида окосмяване на породата португалско водно куче. И двете разновидности изискват редовно разчесване, а ако желаете – можете да я подкъсите. Козината на много домашни любимци се подкъсява изцяло до постигането на фризура, наподобяваща тази на кутре. В развъдниците ще ви разкажат подробно как да разчесвате кученцето, което току-що сте купили. Също така, можете да използвате услугите на професионален фризьор, въпреки че това може да струва малко повече, поради което трябва да предвидите това перо в бюджета си.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук