NPPE Breed Library Info Page

Померан

Померански шпиц | Породи кучета

Освен с фината си структура, това куче е с характер и дружелюбие, които ще ви спечелят завинаги. Не са ли това едни миниатюрни лисици с тази четина от дълги, щръкнали косми и дебел подкосъм. Наистина изглежда като топка вълма. Помераните могат да са с най-различна окраска. За повече информация вижте характеристиките на породата. Възрастните екземпляри достигат ръст 18-30 см в зависимост от структурата и типа. Оптималното им тегло е 1,8-2 кг, а на женските – 2-2,5 кг.

Померански шпиц | Породи кучета
  • размер : Мини
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Померански шпиц | Породи кучета
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Шумно
  • Група : Мини
Померански шпиц | Породи кучета
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Среден

Произход

Почти сигурно е, че померан води началото си от кучетата, теглили шейни в Арктика и вероятно имат родство с вълчия шпиц, норвежкия елкхунд и самоеда. Първите надеждни свидетелства за породата са от Померания – регион, граничещ с Прибалтийския регион – и датират от XIX век. Тези кучета са много по-едри (около 13 кг). Тогава кучката померан е раждала по цели 10 кутрета и е било избирано най-малкото от тях. До средата на XIX век породата се разпространява в други европейски държави, а през 1888 г. кралица Виктория дотолкова харесва тази порода, че стимулира нейното размножаване. В британските развъдници се извършват кръстоски с цел смаляването на техния размер и сгъстяването на козината.

Характер

Това са жизнени и енергични дребосъци, които са истински предани на своето семейство. Помераните обичат да ги носят и да ги обгрижват, но не прекалявайте, тъй като трябва да се научат сами да го правят. Това са кучета, които виждат всичко, но за зла беда – лаят толкова много. Въпреки че се привързват и са деликатни по натура, трябва да сте особено внимателни, когато наоколо има малки деца. Костите им са крехки и счупването не е рядкост за тази порода.

Здраве

Подобно на повечето дребни породи обаче слабите капачки на коленете им може от време на време да прищракват (луксация на пателата). Други често срещани здравословни проблеми са нарушенията на зрението, опадане на козината и стесняване на трахеята, която може да ги накара да кашлят най-редовно.

Активност

На помераните не им трябва особено движението и една кратка разходка или тичане из двора със стопаните им е предостатъчна. Обичат обаче да ходят дълго, преди да се изморят.

Хранене

Мини кучетата са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо изразходват калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

В ранна възраст е необходимо ежедневно разчесване, с което ще помогнете на кучето да смени козината си. Щом това се случи обаче ще трябва да разредите разчесванията до два пъти седмично. Проверявайте редовно подкосъма за възли и сплъстявания. Не използвайте прекалено фин гребен, тъй като това ще увреди подкосъма и не е изключено той да зацъфти. Козината трябва да се разресва лесно с едър гребен, след което да се разчеше. Освен това, зоната около лапите трябва да яе подстригва редовно.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук