NPPE Breed Library Info Page

Полска низинна овчарка

Полска низинна овчарка

С донякъде четвъртита форма, мъхната козина и със средни размери, полската низинна овчарка е набита и мощна мускулатура. Относително дългата и дебела козина е с груба структура и мек подкосъм. Козината пада върху очите и окраската може да е с всякакъв цвят. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст 45-50 см, а женските – ръст от 42-47 см. Теглото им варира между 18 и 20 кг.

Полска низинна овчарка
  • размер : Среден
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : Ежедневно
Полска низинна овчарка
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Пастирско
Полска низинна овчарка
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Високо

Произход

Полската низинна овчарка или Polski Owczarek Nizinny, както породата е известна в родината си Полша, вероятно произхожда от куче, обитавало Тибет или Монголия. С преселението на номадските народи то пази стадата и се превръща в куче, което е известно и до днес в Северна Европа. Счита се, че породата е оказала влияние върху брадатото коли, с което те споделят много характеристики, чрез полски търговец, който през 1514 г. подарява три кучета на шотландски овчари.

Характер

Това куче е жизнено, учи бързо и се радва, когато го обучават. По природа е пазач и съгледвач. С благ характер е и и реагира бързо на всичко случващо се в дома. Привързва се към любимите си хора и обича да е край стопанина си, но може първоначално може да страни от непознати.

Здраве

В общия случай маремската овчарка се радва на добро здраве, но, подобно на много други породи, може да страда от различни наследствени нарушения на зрението и дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Чифтосвани за работа в сурови атмосферни условия, това динамично куче се нуждае от около два часа движение на ден и все ще търси с какво да се заинтригува. И ще е навън, когато времето е лошо, защото това за него е без значение! И, разбира се, ще трябва след разходка да проверявате дали по дългата му козина не е полепнало или засъхнало нещо.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Козината на това куче изисква много грижи, при това ежедневни. Косъмът на полската низинна овчарка е не само дълъг, но и дебел, и е необходимо редовно разчесване, за да е сигурно, че грубата, но дебела козина или пък дебелият, но мек подкосъм не се сплъстява.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук