NPPE Breed Library Info Page

Пойнтер

Пойнтер | Породи кучета

Това куче е с развита мускулатура и грациозна стойка. Тяхна характерна черта е типичната за пойнтера стойка, чиято опашка и предни крайници и глава са винаги издадени напред, така сякаш всеки момент ще уловят плячката. Главата им винаги е гордо вдигната. Козината им е гладка, права и къса с блясък, който може да ви заслепи. Няколко са възможните й окраски. За повече информация вижте характеристиките на породата. Възрастните мъжки екземпляри достигат височина от 63-69 см и тежат около 30 кг, а женските екземпляри на свой ред са с ръст 61-66 см и тегло 26 кг.

Пойнтер | Породи кучета
  • размер : Среден
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : По-малко от седмица
Пойнтер | Породи кучета
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Обикновено тихо
  • Група : Хрътка
Пойнтер | Породи кучета
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Ниско

Произход

Тепърва предстои да се разбере от коя порода произхожда пойнтерът, дали от испанските или континенталните пойнтери. Сигурно обаче е, че английските пойнтери са живели още през XVII век на Британските острови, като те са се използвали за направляване на дивеча към ловците. Тогава тези кучета са намирали зайци например и са ги насочвали към грейхаундите, за да ги хванат. В началото на XVIII век на мода излиза стрелбата по паници. Ето кога те се разкриват в пълния си блясък. До ден-днешен пойнтерите са невероятни ловджийски кучета.

Характер

Това работни кучета и са много харесвани. В дома те са дружелюбни и привързани към семейството. Имат добро отношение към другите кучета и домашни животни, но само ако ги познават от ранна възраст. Харесва им да се включват във всички семейни дела. Не са идеалните пазачи, защото се радват на всеки гостенин, пък макар и с лай.

Здраве

Пойнтерите са кучета, които са относително устойчиви на заболявания. Подобно на повечето породи обаче може да развият дисплазия на тазобедрената кост (състояние, което може да доведе до увреждане на двигателната функция). Следователно важно е тези стави да се прегледат от ветеринар.

Активност

Тъй като са предимно кучета за полеви спортове, породата пойнтер трябва да се движи много. Като порасне, ще го виждате направо да препуска, при това най-редовно. И да знаете, че свалите ли му каишката, ще трябва да сте нащрек, тъй като това са ловджийски кучета, които ще се впуснат в бяг и ще забравят, че ви има. Възрастният екземпляр се нуждае от два или повече часа движение на ден.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при тази порода. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Тази порода наистина се разчесва лесно. Трябва да го разчесвате единствено по време на периода на линеене. Козината обаче трябва да се проверява редовно за кожни заболявания.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук